La Capella de Sant Roc acull la nova mostra d’Art contemporani integrada en el cicle «Ser sense ser-hi» dels creadors Èlia Bagó i Àlex Solé, una peça titulada «Similar to greix».
Aquesta exposició és la tercera del cicle a cura de nyamnyam, amb la participació de Rosanayaris, Fernando Gandasegui, Èlia Bagó + Alex Solé, i Lluc Mayol durant aquest any 2020. La programació reflexiona sobre la capella com a punt de trobada. La capella com una gran taula. La capella com a infraestructura col·lectiva. On són els bancs de la capella? Crear un dispositiu de suport i retroalimentació. Un lloc per a deixar anar el pes, el cos, apareixent així el que està viu – visible o invisible – en forma humana, d’espora, o altres.
L’últim episodi de pesta negra registrat a Catalunya esdevenia a l’últim quart del segle XVI. La ferotge malaltia pujava des de terres valencianes ensarronant la salut dels que la contreien i submergint-los en el somni etern. Les gents del moment, per tal de protegir-se de tan dolorós final, s’encomanaven a Sant Roc, protector dels empestats. És just en aquest moment que es construeix la capella -part de l’hospital- extramurs de la ciutat de Valls.
L’edifici neoclàssic que ara veiem és fruit d’una reforma portada a terme l’any 1786. Aquest gest restaurador va implicar tapar l’estil medieval popular, amagant els gestos ignots de l’època en què es va construir. Com a bon edifici eclesiàstic, s’ha de menester que a cada reforma es torni a sacralitzar l’espai de manera que l’Esperit Sant sàpiga on fer niu i pugui reposar les seves nívies ales. Aquestes resacralitzacions eren usades per tal que la comunitat religiosa absorbís els canvis i tendències formals arquitectòniques de cada moment.
La capella de Sant Roc mai va ser un espai de culte principal de la ciutat de Valls. Més aviat era un lloc de refugi marginal pels malalts i els familiars, mantenint així el vincle directe amb l’hospital. Val a dir que les capelles dedicades a Sant Roc són les que més abunden en número al voltant del món. El nostre sant protagonista, l’anomenat “Impeste patronum”, té espais de culte per allà on, tant malaltia com fe cristiana, han passat.
La mostra es podrà visitar fins a l’1 de novembre, amb accés gratuït i lliure i en l’horari habitual: de dimarts a dissabte de 19 a 21h, els dissabtes de 12 a 14h i de 19 a 21h, i diumenges i festius de 12 a 14h.
Capella de Sant Roc
Carrer Jaume Huguet, 1
Valls