Valls ha acollit aquest diumenge 15 de gener la 38a edició dels Tres Tombs de Sant Antoni, des de la seva recuperació, declarats Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. La celebració obre el calendari de grans cites festives que la ciutat de Valls organitza al llarg de l'any i atresora un veritable museu viu del transport amb cavalleries i de la guarnicioneria, que abandona els seus llocs de custòdia per fer-se ben visible en les places i carrers.
La ciutat de Valls ha rebut més de 300 participants procedents d’arreu de Catalunya i de les comarques de Castelló, que recorreran els carrers de la localitat a partir de les 11.30 h del matí i fins a les 14 h aproximadament. A les 11.30 h ha arrencat la 38a edició dels Tres Tombs, des de la recuperació d'una celebració que té els seus orígens en el segle XIX. Tot i això, el culte devocional a Sant Antoni Abat encara es remunta a temps molt més anteriors. Els Tres Tombs de Valls presenten la millor col·lecció de carros de treball que es pot veure desfilar en l’actualitat, així com un dels itineraris de major bellesa plàstica pel barri antic de la ciutat, que obliga als traginers i carreters a desplegar totes les seves habilitats en la conducció.
Rememorant la història pagesa de Valls, han participa carros carregats de caixes, carbó, llenya, cereals, sacs, botelles, palla..., que seran estirats per dos, tres, quatre o cinc cavalls. També destaca la col·lecció única a Catalunya de carros de bocois, d’una a quatre peces, que rememora la importància històrica del conreu de la vinya i del comerç del vi a Valls.
A més, en la corrua eqüestre apareixen carros de traginers o d’agència entre els quals destaquen els dos propietat de la Societat de Sant Antoni de Valls, un construït pel carreter vallenc Bonet, antigament pertanyent a l’agència Boronat i més endavant a l’agència Arturet. Aquest carro que ja participava als Tres Tombs des de la dècada dels anys quaranta del segle XX. L’estrella de la festa de la capital de l’Alt Camp des de l’any 1987 i encarregat de tancar els Tres Tombs vallencs és el carro gran de traginers, restaurant íntegrament el 2011.
El punt neuràlgic dels Tres Tombs ha arribat quan, en el tercer tomb, passada la una del migdia els carros enfilen des de la plaça del Blat el carrer Major, en el tram conegut popularment com els tombs de l’ajuntament. En aquest punt la tradició dóna pas a l’espectacle únic i irrepetible de veure els carros i els cavalls desafiar les dificultats de gir que ofereix aquest indret de gran valor patrimonial.
La devoció vallenca a sant Antoni Abat
Com és habitual en l’orde de sant Antoni Abat, el seu convent i hospital estaven situats prop d’un portal de la muralla que tancava la localitat, el del camí de Montblanc, que portava també el nom de Sant Antoni. S’ignora la data de la seva fundació, però molt probablement fou a començament del segle XIV. L’any 1723 els antonians van demanar el trasllat del convent a causa de l’estat ruïnós en què es trobaven els edificis. Així el 1735 es va posar la primera pedra del nou establiment intramurs, que és el que encara coneixem avui, i l’any següent ja es va beneir. Els frares s’hi van estar fins l’extinció de l’orde, el 1787, quan els seus béns van passar a l’hospital de Sant Roc, mentre que l’església esdevindria parroquial. Avui des de la seva porta es realitza la benedicció de les cavalleries i altres animals domèstics.
L'any 1879 situem la primera constància escrita dels Tres Tombs Vallencs, al 'Diario Vallense'. Parla extensament de la festa de Sant Antoni Abat i de les tradicionals curses al voltant de l'església. El 1899 trobem la primera referència de la cercavila del dia 16, vigília, que anuncia la festa de l'endemà.
La primera vegada que es perden els Tres Tombs és del 1935 al 1939 quan no es realitzen, arran la Guerra Civil espanyola. El 1940 es recuperen i tenen continuïtat fins al 1967 que serà l'últim any que se celebraran d'una forma continuada. El dia 17 de gener se seguí oficiant la missa en honor a Sant Antoni Abat i es beneïen les coques de la festivitat.
El 1974 i 1795 el Xolo i el Pons tornen a engegar aquesta festa a Valls. Això donaria peu perquè a finals de l'any 1979 al bar Quec de Valls, el Quec, el Batalla, el Salvet, l'Arturo i el Xolo -amics i amants dels carros i dels cavalls- comencessin a treballar en la recuperació de la festa. El 20 de gener de 1980 els Tres Tombs tornaven a recórrer els carrers de Valls.