Santa Úrsula ha exhibit resiliència des de Valls

Santa Úrsula ha exhibit resiliència des de Valls

> El món casteller ha llençat un missatge d’esperança des de l’emoció profunda

> La Fira ha posat en valor el suport a la cultura segura

> Entitats, indústries culturals i organització han fet gala d’un marcat caràcter camaleònic per adaptar-se als canvis en matèria de seguretat

La Fira de Santa Úrsula 2020 ha demostrat perquè Valls és el quilòmetre zero casteller i perquè compta amb un seguici cerimonial declarat Patrimoni d’Interès Nacional. Les dues colles dels Xiquets de Valls, acompanyats de les indispensables gralles i timbals, van fer honor a la seva bicentenària història i van explicar des de la plaça que els va veure néixer les calamitats, pandèmies, guerres i crisis econòmiques que han hagut i pogut superar, la seva capacitat de recuperar l’estabilitat en ésser afectades per pertorbacions dràstiques, en definitiva la seva resiliència. Els quinze grups del seguici patrimonial van pujar damunt de l’escenari de la plaça del Pati, just al davant de l’única resta que queda de l’antic castell de l’arquebisbe, per evidenciar perquè literats com Narcís Oller, fotògrafs com Pere Català Pic o analistes festius com María Ángeles Sánchez l’han lloat al llarga de la història. El patrimoni immaterial també tingué la torna de modernitat amb els concerts de Miki Núñez, Doctor Prats, l’Orquestra Diversiones i els artistes plàstics de l’exposició CovidArt, per posar de manifest l’equilibri entre tradició i contemporaneïtat del que Valls fa gala com a ciutat amb segell cultural de perseverància i excel·lència.

55 actes, tots en espais delimitats per fer possible el control d’accés, d’aforament, de temperatura, d’entrades i de preassignació de seients, han estat els que finalment s’han pogut realitzar a Valls, gairebé la totalitat del programa previst. 3.402 espectadors hi han assistit. Els concerts de Miki Núñez i Doctor Prats; les tres rutes guiades conduïdes per Eli Carnicé als Indrets Castellers; els actes del seguici vinculats al nou basilisc petit, als nous gegants petits, a la carretillada de foc i a les balladetes del seguici cerimonial, així com l’acte simbòlic del migdia de Santa Úrsula, van exhaurir les localitats. Aquests deu actes exhaurits no van suposar que la ciutadania no pogués assistir a d’altres activitats que en general van comptar amb una molt bona participació. En aquest sentit les dues presentacions de publicacions castelleres, pràcticament plenes, van fer un salt envers edicions anteriors en el nou espai destinat a aquesta tipologia d’actes: l’equipament cultural del convent del Carme. El Teatre Principal va posar de manifest, amb el 60% d’entrades usades, que la proposta continua durant tots els dies de la Fira de la Petita Casa de la Festa era un espai que permetia que les famílies poguessin anar-hi de manera quasi permanent.

En general, els espectadors han fet un ús responsable de les entrades comprades o reservades gratuïtament. Tot i això, els canvis horaris generats per la darrera actualització del PROCICAT de la setmana anterior van generar certes incompatibilitats horàries dissabte a la tarda. Els espais de major aforament han estat l’aparcament del barri antic amb 400 espectadors enfront dels més de 5.000 que habitualment acull, i el Centre Cultural amb 398 enlloc dels 800 consuetudinaris.

Indústries culturals locals

No solament les entitats s’han implicat enormement en una Santa Úrsula que s’ha hagut d’adaptar constantment als canvis normatius, sinó també les petites indústries culturals, bona part d’elles de Valls. Així Josep Maria Olivé, de Cossetània Edicions, ha fet èmfasi en “Valls com a epicentre casteller, amb la participació no sols de les colles sinó també d’indústries culturals com la nostra. Valls no és l’única ciutat castellera, però Déu n’hi do els aspectes que surten des d’aquí”. I és que l’ADN empresarial local era també evident en diferents espais on empreses de regidories escèniques, d’il·luminació, de so, de taquilla i de preassignació i acomodació a seients treballaven mà a mà amb els serveis municipals de cultura o de manteniment. Aspectes comunicatius com la confecció de les banderoles anunciadores de la Fira, o el seguiment fotogràfic també han sumat actius locals en el que el regidor Marc Ayala ha definit com “l’exèrcit de formiguetes que empeny el dia a dia de la Cultura a Valls”.

VALLS · 26 D'OCTUBRE DE 2020