> L’acte pretén ser un signe de reafirmació castellera, davant el context actual
La Nit de Castells celebrarà la seva quinzena edició el proper dissabte 12 de juny. El comitè organitzador de l’esdeveniment ha decidit convocar la cita anual de la trobada del món casteller, tot i l’aturada a causa de la pandèmia, com un signe de reafirmació i d’optimisme de cara al retorn de l’activitat. La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells, en organització conjunta amb l’Ajuntament de Valls i TAC 12.
La 15a Nit de Castells se celebrarà, com és habitual, al Centre Cultural de Valls, quilòmetre 0 del món casteller, amb la decidida voluntat que constitueixi un acte de reafirmació del món casteller per tornar als assaigs i les places tan aviat com sigui possible. El format de la trobada conservarà els trets essencials de les anteriors cites, amb un espectacle artístic, que acompanyarà la concessió de premis. Enguany, per raons òbvies, el catàleg de premis es modificarà i s’adaptarà al nou context. És a dir, aquells guardons que premien la temporada anterior no es lliuraran. Per contra, se n’incorporaran d’altres de manera excepcional.
La Nit de Castells estarà plantejada amb un format presencial, ajustat d’entrada al 50 % de l’aforament, i també en retransmissió televisiva com en els darrers anys, amb producció de TAC 12. Amb tot, la presència d’assistents, que passaran control de temperatura, comptaran amb gel hidroalcohòlic, distàncies en la ubicació a les butaques i manteniment de la mascareta durant tot l’acte, estarà condicionada a l’evolució de la pandèmia i les mesures que estableixi el Procicat en els propers mesos. L’Ajuntament de Valls, titular del teatre del Centre Cultural, hi ha vingut desenvolupant les temporades estables d’espectacles durant la tardor i l’hivern, així com els concerts musicals de la darrera Fira de Santa Úrsula. En el cas de la Nit de Castells, habitualment els assistents són uns 400, en representació de les colles castelleres i altres agents vinculats a aquest sector del patrimoni immaterial. Precisament el 50 % de l’aforament del Centre Cultural està estimat en aquesta xifra, per la qual cosa es preveu, si les condicions del Procicat són les actuals, que la participació pugui ser l’habitual.
Compromís amb el fet casteller
El comitè organitzador ha començat a treballar ja en el disseny artístic, la configuració de premis i els aspectes logístics de la Nit, amb l’objectiu de tenir a punt durant el mes d’abril un esquelet del format de l’esdeveniment. L’acte es sumarà a la línia de suport a l’imaginari casteller que la ciutat de Valls ha activat durant la pandèmia. Així per Sant Joan de l’any passat les dues colles dels Xiquets de Valls van fer sonar el primer toc de castells a les places amb les seves gralles i timbals, a més de mantenir les tradicionals matinades als carrers amb una desena de grups. Per Santa Úrsula un emotiu acte simbòlic recordà a la plaça del Blat les diferents epidèmies, guerres i crisis que ha superat el fet casteller al llarg de la història. També TAC12 va produir i estrenar el documental "La cursa del 3 de 9", rememorant els dos tresos de nou sense folre assolits per les colles vallenques l’any anterior, mentre que per la commemoració del desè aniversari de la proclamació com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO es desenvolupava un acte conjunt amb la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i la inauguració dels tòtems senyalitzadors de Valls Km0 casteller en les rotondes de les carreteres des d’on els Xiquets de Valls han exportat les seves arquitectures a tot el país.
VALLS · 24 DE MARÇ DE 2021