> L’acte se celebrarà al Quilòmetre 0 casteller dissabte 12 de juny
Els mataronins Tere Almar i Josep Rodri seran els encarregats de codirigir artísticament la quinzena Nit de Castells, que tindrà lloc al Centre Cultural de Valls dissabte 12 de juny. L’acte comptarà amb diferents disciplines artístiques que dialogaran amb el llenguatge audiovisual en retransmetre’s en directe per la televisió pública del Camp de Tarragona, TAC12. Amb la voluntat que tot el món casteller s’hi senti representat, en anteriors edicions la direcció havia recaigut en professionals de Valls, Vilafranca del Penedès, Sitges, Canet de Mar, Barcelona, Tarragona i Reus. Mataró, plaça castellera de primer ordre amb una colla molt destacada com són els Capgrossos, s’incorpora enguany a la nòmina.
Tere Almar i Josep Rodri faran duet en la direcció artística de la Nit de Castells 2021. La seva residència a la ciutat de Mataró, on la colla dels Capgrossos de Mataró ha assolit un paper important en els castells i amb una festa patrimonial d’interès nacional com Les Santes, la seva festa major, els ha fet viure i formar-se en la cultura popular i tradicional del nostre país. Sempre l’han posada en contacte amb les arts escèniques contemporànies. En aquest sentit, la quinzena Nit de Castells comptarà amb llenguatges coreogràfics, musicals, textuals i visuals, que ens explicaran les arquitectures humanes des de perspectives polièdriques.
Llarga experiència
Tere Almar és una de les gestores culturals de més llarga trajectòria a Catalunya, ja que ha treballat en aquesta matèria des dels anys 80. La seva especialitat han estat els espectacles que durant dècades ha programat, com a tècnica municipal d’arts escèniques, en els equipaments de la seva ciutat i també durant Les Santes. Paral·lelament, Almar ha exercit com a directora artística de la Fira Mediterrània de Manresa, centrada en les noves creacions que parteixen de l’arrel, en el període de 2008 a 2011. Un dels eixos en què ha aprofundit més és el diàleg entre la tradició i modernitat, cooperant amb notables figures artístiques com el músic Carles Santos, el coreògraf Cesc Gelabert, l’artista Perejaume o els directors teatrals Leandre Escamilla i Nel·lo Vilanova, de Xarxa Teatre. Almar prové, però, del món del voluntariat. Així va formar part de Xaloc, un grup de teatre independent dels anys 70, i dels Pastorets de Mataró, una de les representacions de més tradició i amb una posada en escena més acurada.
Per la seva banda, Josep Rodri es defineix com activista cultural. Ha estat fundador de la revista Mataróescrit, així com director i creador d’espectacles teatrals generalment en espais no convencionals i utilitzant diferents disciplines artístiques: Morir a Bagdad (2003) guardonat amb el Premi FAD Aplaudiment Sebastià Gasch 2004, Violències (2006), Lacrima (2008), Els Pastorets de Mataró (2010-2011), Parla’m de la Mar (2012), Ferro Colat (2012); Homes i màquines (2013), Overlock (2014), Fàbriques de sons (2016) o Welcome (2017). Amb aquests muntatges, ha participat en diversos certàmens de reconegut prestigi com el Festival Grec de Barcelona, el Festival Internacional de Teatre de Sitges, el Festival Internacional de Teatre Entre Cultures de Tortosa, el Festival Panorama d’Olot, la Feria de Teatro de Ciudad Rodrigo, Fira Tàrrega, el Festival TNT de Terrassa, o Festival Sismògraf d’Olot.
La Nit de Castells és una iniciativa de la Revista Castells, en organització conjunta amb l’Ajuntament de Valls i TAC 12. Davant l’aturada forçosa de l’activitat castellera arran la pandèmia, la Nit de Castells ha adaptat el seu catàleg de premis al nou context: s’han mantingut els guardons que no estan sotmesos al desenvolupament i resultats d’una temporada i, fins i tot se n’han incorporat de nous. Per contra, els estrictament vinculats a les fites castelleres del darrer any no es lliuraran en aquesta edició.
VALLS · 4 DE MAIG DE 2021