> GeoValls representa un pas més en el desplegament de l’estratègia Open Data i permet a la ciutadania accedir ja, en aquesta primera fase, a 67 capes amb més de 13.000 dades agrupades de 17 àmbits temàtics diferents.
> El servei facilita l’exploració i comprensió de la informació d’una manera visual i la geolocalitza en el territori.
L’Ajuntament ha posat en servei la nova versió del mapa web de Valls, un geoportal que des d’aquest dimecres ja es pot consultar a través del portal municipal www.valls.cat i que és accessible també de manera directa a través de l’adreça geo.valls.cat. El portal GeoValls s’emmarca en l’estratègia de transformació digital i obertura de dades i és un nou servei públic, avançat i online que permet ja a la ciutadania accedir a 67 capes amb més de 13.000 dades que es poden visualitzar geolocalitzades en un mapa.
Per al desenvolupament del nou Geoportal de Valls s’han utilitzat tecnologies de codi obert i programari lliure i incorpora tant visors de mapes, topogràfics com de satèl·lit que permeten una visualització àgil i senzilla de la informació des de qualsevol ordinador o dispositiu mòbil. La nova eina s’ha generat a partir del Sistema d’Informació Geogràfica Corporatiu de l’Ajuntament en un projecte que han impulsat conjuntament el departament municipal de Transparència i Tecnologies de la Informació i el d’Urbanisme i Planejament.
En la primera fase de GeoValls ja s’han bolcat 67 capes de dades geolocalitzades que l’usuari pot trobar agrupades en 17 àmbits temàtics diferents i que es complementen amb dades descriptives de cada element. D’aquesta manera, d’una manera senzilla i visual, es pot cercar i ubicar en el geoportal informació de serveis i administració, seguretat, mobilitat, esports, educació, sanitat o cultura, entre molts d’altres. A la vegada s’inclou la localització de comerços, serveis, bars, restaurants i hotels de Valls, com també les diferents activitats industrials o agrícoles. A la vegada, s’han geolocalitzat diferents rutes turístiques per la ciutat, recorreguts de natura pel terme municipal, així com la totalitat de la xarxa de camins.
A més, la ciutadania pot consultar recursos als seu abast tan diversos com la xarxa wifi pública, la localització de diferents tipus de mobiliari urbà, zones infantils i de lleure, els contenidors de la recollida d’escombraries o, fins i tot, la totalitat dels arbres de la ciutat i detallant de quina espècie és cadascun. Junt amb totes aquestes dades, el portal incorpora eines a l’abast de l’usuari per calcular, per exemple, distàncies entre dos punts, la superfície d’un àmbit del mapa, o bé cercar i localitzar ràpidament la ubicació d’una adreça o també d’una parcel·la urbana o rústega amb la referència cadastral.
D’altra banda, des del Geoportal es pot accedir al comparador històric d’imatges de satèl·lit de l’Institut Cartogràfic de Catalunya. Aquest servei permet comparar l’evolució del territori a través de l’historial d’imatges obtingudes via satèl·lit en un lloc seleccionat al mapa. A més, també es pot accedir, directament des d’una localització marcada al Geoportal de Valls, a Google Street View per veure una vista del carrer utilitzant el visor de carrers integrat de Google Maps.
Primera fase d’un projecte més ampli
Aquest conjunt de dades és però només la primera fase d’un projecte que creixerà en informació a mesura que es vagi ampliant el procés de digitalització i el desplegament de l’estratègia de dades obertes en la que està immers l’Ajuntament amb l’objectiu de fer més accessible la informació a la ciutadania. D’aquesta manera, es crearan noves capes tant d’informació base com temàtiques i les que ja estan operatives s’aniran ampliant a mesura que els serveis tècnics municipals vagin treballant-les.
També s’ha previst la publicació del Geoportal específic del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que en breu serà vigent i executiu un cop es completi el tràmit d’aprovació per part de la Generalitat. A més, el Geoportal es vincularà progressivament amb el portal dadesobertes.valls.cat que va entrar en servei a finals de l’any 2019. Aquest portal desenvolupat amb tecnologia Blockchain i premiat enguany per la Generalitat pel seu caràcter pioner entre les administracions públiques complementa el portal municipal de transparència i incorpora també un gran nombre de dades que la ciutadania pot consultar i descarregar. La publicació de la informació del portal de dades obertes en una xarxa Blockchain representa una innovació que suma en favor de la transparència i ofereix major seguretat al ciutadà pel que fa a la disponibilitat de les dades, ja que aquest tipus de xarxes estan dissenyades per garantir la immutabilitat de la informació i evitar-ne la seva modificació un cop ha estat publicada.
VALLS · 5 DE MAIG DE 2021