> L’àmbit d’actuació serà la zona dels Tres Molins, una de les àrees amb més valor ambiental, paisatgístic i patrimonial.
> L’activitat, amb la direcció del Cau de Valls i el suport de les regidories de Joventut i Sostenibilitat, es realitzarà del 2 al 16 de juliol i hi prendran part 20 joves.
Valls acollirà per segon any consecutiu un camp de treball de Joventut de la Generalitat que, com la primera edició, se centrarà en els Torrents de Valls. En aquesta ocasió, 20 joves de 14 a 17 anys de tot Catalunya participaran, entre el 2 i el 16 de juliol, en la recuperació de l’àrea dels Tres Molins, una de les zones amb més valor ambiental, paisatgístic i patrimonial dels torrents. L’Agrupament Escola i Guia Verge de la Candela s’encarregarà de nou de la direcció i monitoratge del camp de treball que compta amb el suport de l’Ajuntament, tant de la regidoria d’Acció Cívica i Joventut com de la de Sostenibilitat, Serveis Ambientals i Medi Natural.
L’activitat que el 2020 es va realitzar per primer any al torrent del Sant Pou passa aquest cop a la zona dels Tres Molins, al sud de Valls i un punt on els torrents de la Xamora i del Catllar conflueixen amb el torrent del Puig, afluent del riu Francolí. Aquest àmbit destaca pel seu interès natural, però també pel seu valor històric i patrimonial, amb el pont medieval dels Molins del segle XIII-XIV i els vestigis dels antics molins hidràulics.
Els joves s’encarregaran d’efectuar treballs de neteja i desbrossament de la llera, control d’espècies invasores i revegetació amb arbres i arbusts autòctons dels torrents. A més, s’ha previst que instal·lin també panells informatius per indicar els punts d’interès patrimonial i la xarxa de camins que conflueixen als Tres Molins, un espai molt proper al nucli urbà i des d’on surten diferents rutes de natura.
A més de les diferents tasques al torrent, els participants podran descobrir la ciutat amb activitats complementàries i de lleure. En concret, els joves que s’allotjaran al gimnàs de l’escola Enxaneta a l’antic Convent del Carme, realitzaran a les tardes i vespres visites culturals per Valls i excursions per l’entorn, entre d’altres. La regidoria d'Esports, per la seva banda, també dona suport al projecte facilitant l'accés als equipaments esportius municipals en les activitats de lleure que ha dissenyat el Cau per complementar l'oferta del Camp de Treball.
La voluntat és que aquests camps de treball tinguin continuïtat en el temps i que cada any es pugui actuar sobre punts diferents dels torrents de Valls per anar-los recuperant progressivament per a la ciutat. El projecte ha estat possible gràcies a l'estreta col·laboració entre els Serveis Territorials de Joventut a Tarragona, el Cau de Valls i l'Ajuntament. En aquest sentit, la Generalitat contracta la gestió del camp i el Cau compta amb el suport logístic de la regidoria de Joventut en aspectes com la pernoctació, els àpats, l'accés i utilització d'equipaments i l'assessorament, entre d'altres. A la vegada, la direcció tècnica de l'actuació al torrent s’efectua des de la regidoria de Sostenibilitat mitjançant un tècnic especialista.
Els camps de treball de la Generalitat són estades d'estiu en què es combinen activitats lúdiques i de lleure amb la realització de tasques de servei a la comunitat, ja sigui ajudant persones, fent tasques de protecció de la natura o realitzant intervencions en el patrimoni. Aquestes activitats són idònies per als i les joves, atenent al component social, a l'intercanvi cultural que es propicia i a la relació amb l'entorn local, i aposten per la millora qualitativa dels projectes. L’activitat es desenvolupa d’acord amb tots els protocols de seguretat i prevenció per la Covid-19
VALLS, 12 DE MAIG DE 2021