Valls dispararà un piromusical amb públic presencial

Valls dispararà un piromusical amb públic presencial

Per primer cop a Catalunya el dirigirà una dona, Teresa Rey.

> Sant Joan comptarà amb quatre pirotècnies, dues d’elles per primer cop.

La ciutat de Valls ha programat un espectacle Piromusical amb públic presencial en aquesta fase de represa de la vida cultural i es dispararà com a cloenda del Sant Joan 2021 divendres 25 de juny a les 22.30h des del Fornàs. També serà el primer que a Catalunya comandi una dona, Teresa Rey. Tot i que es podrà divisar des de terrasses i altres punts elevats de la localitat, el passeig Josep Tarradellas quedarà delimitat amb control d’accés i habilitat com a zona per als espectadors. El programa pirotècnic de Sant Joan comptarà amb tres empreses més: les pirotècnies Catalana, Estalella i Gironina.

La màgia del Piromusical amb espectadors en directe tornarà a Valls pel Sant Joan d’enguany, després que es suspengué el de l’any passat i que el món pirotècnic hagi sofert unes restriccions enormes durant més d’un any d’aturada. Així el 25 de juny la pirotècnia de Teresa Rey Garcia, de Llanera de Ranes, a la comarca de la Costera, al País Valencià, serà l’encarregada de dur a terme aquest espectacle que tindrà una durada aproximada de quinze minuts i que exhibirà un marcat accent mediterrani, tot combinant els efectes de llum i el subratllat dels sonors.

Si l’any passat al juliol la Diputació de València va organitzar quinze castells de focs artificials estàndards de forma simultània i amb públic presencial en quinze localitats, que van suposar el retorn d’aquesta tipologia tradicional, enguany Valls serà la ciutat pionera en la represa dels Piromusicals contemporanis amb espectadors seguint-los en directe, és a dir, els que combinen pirotècnia i música actual enregistrada, simbiosi que permet obtenir una sincronització digitalitzada molt acurada. Els Piromusicals clàssics van començar al segle XVIII a Anglaterra amb concerts de música culta en jardins privats que eren acompanyats de focs d’artifici.

Per dur-ho a terme, s’ha aplicat la fórmula que segueixen els grans Piromusicals, programats anualment al Canadà o al Japó, amb públic assegut i amb una entrada de pagament, que en el cas de Valls serà simbòlica. El preu serà el mateix que el dels concerts de gran format d’enguany: tres euros. L’aforament serà l’autoritzat pel Procicat en aquest moment, que no pot superar els mil espectadors, molt per sota de la capacitat real de la zona. 

Les mesures habituals de control de temperatura, gel hidroalcohòlic i accés i sortida esgraonats també formaran part del dispositiu de prevenció i de seguretat. Els veïns del tram ubicat entre el pavelló Xavi Tondo i la comissaria dels Mossos d’Esquadra continuaran accedint als seus habitatges sense cap restricció, tasca per la qual vetllarà el personal professional de control d’accés.

210513Piromusical

 

Direcció femenina

Estem acostumats a escoltar la paraula pirotècnic associada al gènere masculí, però en el món del foc també hi ha dones que treballen tant en la fabricació a les fàbriques com en els muntatges dels espectacles. Però mai abans a Catalunya una dona havia dirigit un espectacle Piromusical. Teresa Rey serà la primera que ho farà el proper 25 de juny a Valls. El 2019 també va ser la primera dona encarregada dels focs de les Completes de la Nit de Sant Joan, una aposta de la comissió de focs artificials per a un dels actes més emblemàtics de la celebració, que va donar un resultat molt reeixit.

La Teresa segueix el camí obert per d’altres pioneres en el món de la pirotècnia. Així la mítica Josefina Caballer Verdeguer, Fina, de la Pirotècnia Antonio Caballer Llorens, de la localitat valenciana de Montcada, filla del fundador d’aquella empresa, fou la primera dona que comandà una companyia d’aquest tipus i la primera que disparà en la Nit del Foc quan els castells de focs encara es realitzaven a la plaça de l'Ajuntament de València. De fet, l’empresa familiar de Josefina fou la que estrenà la llum dels focs artificials la primera Nit del Foc el 1942, ja que abans només eren efectes sonors, i també creà les mascletaes diürnes enteses com es veuen avui el 1944 en el mateix espai.

Quatre pirotècnies

Rey no serà l’única empresa que s’exhibirà en el Sant Joan vallenc. S’han programat fins a un total de sis disparades més, fent-ne un total de set. La primera serà dissabte 19 de juny en l’arrencada ritual de Sant Joan, amb una tronada que enguany no serà terrestre sinó aèria i que l’executarà la Pirotècnia Estalella des del pati de l’escola Vedruna, vora del de Casa Caritat on haurà acabat de proclamar-se el Santjoaner 2021 i interpretar-se el toc que habitualment acompanya la sortida de l’àliga al balcó. L’Antiga Casa Manuel Estalella va ser fundada el 1916 a Barcelona. Les instal·lacions actuals ocupen un sòl de més de 80.000 metres quadrats i comptem amb una llicència de més de 120.000 kg de matèria reglamentada a més de vuit obradors per a la fabricació. Es van estrenar a Valls per la Fira de Santa Úrsula de l’any passat i enguany debuten per Sant Joan. 

La vigília de Sant Joan serà el torn d’uns clàssics de Sant Joan: la Pirotècnia Catalana, de Vimbodí i Poblet. El migdia del 23 de juny l’empresa dispararà les 21 salves que anunciaran l’entrada en els dies centrals de la celebració, així com dues tandes de morterets al vespre que coincidiran amb l’inici i el final de les Completes. Aquests anuncis sonors es podran escoltar des de tota la població.

Finalment, la jornada dedicada al patró, el 24 de juny, comptarà amb una altra empresa que s’estrena a Valls: la Pirotècnia Gironina. Creada el 1950 i dirigida per Eduard Cunillera, va guanyar el primer premi del Públic al Concurs de focs artificials de Bilbao el 2014 i els primers guardons oficials als certàmens d’Alacant i Logronyo el 2018. També s’ha instal·lat al municipi de Vimbodí i Poblet. Dispararà els morterets corresponents a l’entrada de la senyera a l’ofici i els que habitualment esclaten com a cloenda apoteòsica del final del Tomb del poble.

 

VALLS · 13 DE MAIG DE 2021