> En aquest últim any, a causa de la Covid, s’han activat també cursos online que ara passaran a incorporar-se al catàleg de serveis estables de l’institut municipal
> En els propers mesos s’aprovarà una línia d’ajuts de 100.000 euros per a empreses i també se subvencionarà a les companyies del Centre d’Iniciatives Empresarials
> 129 persones han aconseguit feina a través dels programes de contractació laboral de Vallsgenera
> El Servei d’Orientació va atendre 867 persones i es va ajudar a trobar feina a 266 persones més
> Vallsgenera va mantenir oberts durant el 2020 els seus serveis d’atenció en suport a l’empresa, emprenedors i per a la creació d’ocupació en el context de la pandèmia
L’Institut Municipal de Desenvolupament Local Vallsgenera va superar el 2020 mantenint, com a primera prioritat, els seus serveis d’atenció com a mesura de suport directa a l’empresa, emprenedors i persones en situació d’atur davant la situació de crisi generada per la Covid-19. La memòria de l’institut, organisme municipal referent en polítiques actives d’ocupació i suport als sectors econòmics, revela que, tot i la reducció d’activitat presencial a causa del confinament i les restriccions, es van mantenir actius serveis essencials com el d’orientació laboral, les línies de formació ocupacional i contínua, la borsa de treball, el suport a emprenedors o els programes de contractació laboral.
Des de Vallsgenera, que ja va participar el 2020 en la confecció i gestió de la primera bateria de subvencions a comerços i serveis de proximitat de 160.000 euros, s’ha estat treballant ja en una línia de subvencions directes a empreses de 100.000 euros que l’Ajuntament concedirà aquest any 2021. A més, també s’ha previst compensar pel cessament de l’activitat durant els mesos de confinament, a emprenedors i empreses que utilitzen les instal·lacions del Centre d’Iniciatives Empresarials amb una subvenció.
Precisament, la lluita contra l’atur ha estat una de les prioritats més destacades de l’activitat de Vallsgenera. Així, durant el 2020, 129 persones van trobar feina a través dels programes de contractació: 81 mitjançant plans d’ocupació de l’Ajuntament i els seus organismes autònoms i 48 per empreses. A més, des de la borsa de treball de Vallsgenera, es van gestionar 266 llocs de treball i 171 ofertes laborals d’empreses.
El servei d'Orientació de Vallsgenera, tot i els mesos de confinament, va acabar el 2020 atenent a 867 persones. Aquest és un dels serveis principals de l'Institut en la lluita contra l'atur ja que ofereix, de manera individualitzada, atenció per afavorir la inserció laboral de les persones sense feina. En aquest sentit, 219 persones van prendre part en programes d’orientació laboral.
Els serveis de formació ocupacional ha generat cursos i activitats en els que hi han pres part 236 persones en programes formatius i 102 han pogut realitzar pràctiques laborals en empreses. En aquest sentit, s’ha aconseguit una mitjana d’inserció laboral superior al 40%, en especial en cursos formatius adreçats a joves com un dels col·lectius prioritaris i amb majors dificultats d’accés a un lloc de treball.
Des de Vallsgenera el 2020 també s'han mantingut tots els serveis de als emprenedors. Així, durant el 2020 es va oferir assessorament especialitzat a 157 emprenedors, amb un balanç final que va permetre la creació de 31 noves empreses a les que, des dels serveis d'Emprenedoria se'ls hi ha facilitat orientació, informació sobre ajuts, subvencions i finançament al seu abast, assessorament fiscal i laboral, formació adaptada, i tot el suport en l'elaboració del pla d'empresa.
En el balanç de l'activitat sobresurt també el manteniment dels serveis de formació contínua adreçats a treballadors en actiu. En total, en els diferents cursos organitzats hi han pres part 636 persones en una línia per afavorir la formació de treballadors com a mesura de millora de competitivitat i productivitat de les empreses.
Nous canals online
Justament en aquest àmbit de la formació contínua s’han activat cursos online que, tot i la pandèmia, han permès mantenir l’activitat i diversificar a la vegada l’oferta, en una línia de treball que es consolidarà perquè passi a incorporar-se al catàleg de serveis estables. De fet, un dels punts centrals del 2020 va ser el reforç de la presència online de Vallsgenera, a través de les plataformes de Facebook, Twitter i Instagram, però també amb l’estrena d’un nou portal web (www.vallsgenera.cat), amb l’objectiu de promocionar i fer més accessibles tots els serveis de l’organisme.
La nova web ha millorat la seva usabilitat i centra tots els seus continguts en les necessitats dels usuaris. D'aquesta manera, d'una manera senzilla es pot accedir a la borsa de treball de manera telemàtica per a la recerca de feina, consultar totes les ofertes laborals i tenir a un sol click tota l'oferta de cursos i serveis d'orientació i assessorament laboral. Un dels punts principals de la nova web és també la secció d'empresa i suport a l'emprenedor. En aquest apart, s'informa detalladament dels serveis i recursos d'emprenedoria, del viver d'empreses, ajuts i subvencions disponibles i també dels solars, naus o locals on obrir un nou negoci. A més, s'ha incorporat un cercador per trobar qualsevol empresa, servei o comerç de l'Alt Camp. També hi ha amplia informació sobre el projecte Camp de Valls de promoció industrial de l'Alt Camp i de l'activitat del Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili del que Vallsgenera n'és la seu a la comarca.