Sant Joan a Valls s’obre demà divendres 18 de juny

Sant Joan a Valls s’obre demà divendres 18 de juny

> Encara hi ha disponibles 1.675 localitats a preus simbòlics o gratuïtes 

> La inauguració de la Casa de la Festa protagonitza el Preludi divendres

> L’àliga al balcó, el Santjoaner, la tronada aèria, Ginestà, Emma Vilarasau i Jordi Bosch centren els actes del dissabte 19

> Els actes es desenvoluparan durant vuit jornades fins al divendres 25

Demà divendres 18 de juny Sant Joan a Valls viurà la jornada del Preludi festiu. La ciutat ja apareixerà engalanada, s’obrirà la Casa de la Festa al Teatre Principal, els més petits lliuraran els seus xumets a l’os que estrenarà el conte obra d’Eva Busquets i Lluís Albert Arrufat, i diverses entitats ja desenvoluparan els seus actes. L’obertura cerimonial serà, però, aquest dissabte 19 de juny amb la sortida de bon matí de l’àliga al balcó de la Casa de la Ciutat, i a la tarda amb la proclamació del cornamusaire i graller Francesc Sans Bonet com a Santjoaner 2021 al pati de Casa Caritat i amb la tronada aèria inaugural amb la pirotècnia Antiga Casa Manuel Estalella que es dispararà des d’un espai annex i s’escoltarà a tota la ciutat. El grup Ginestà també estrenarà el concerts de mitjà format a Casa Caritat. Malgrat el cartell d’entrades exhaurides en molts concerts i activitats, amb 12.000 localitats ja distribuïdes, encara hi ha 1.675 de disponibles en diferents espais.

La proclamació del Santjoaner dissabte 19; la representació teatral La Cabra o Qui és Sylvia amb Emma Vilarasau i Jordi Bosch el mateix 19; el concert de gralla i orgue a l’església de Sant Joan diumenge 20; el d’estrena del cd L’infinit del mateix Santjoaner diumenge 20; el de l’Escola Municipal de Música Robert Gerhard dilluns 21; la música urbana de la valenciana Jazzwoman dimarts 22; els concerts familiars de Xiula el mateix 22 i de Reggae per Xics dimecres 23; el cafè concert de les mitges cobles –Punt de Malura, Set Vetes i la del ball de bastons– i dels ministrers Bufalodre també el 23; el cafè concert del 24 amb els grallers Blu’s, So Nat, els de la Colla Vella i l’Escola de grallers de la Joves; el de la Cobla Cossetània divendres 25, i les visites a la Casa de la Festa, són les dotze activitats del programa de la Festa Major de Sant Joan per a les quals encara es poden trobar localitats, bé a preus simbòlics o bé gratuïtes en el cas de la Casa de la Festa, que es podrà visitar des de demà mateix divendres fins al migdia del dia 23. Estan a disposició de la ciutadania les 24 hores a través del canal on line a Codetickets Valls, i també diàriament de 18 a 21 h a les taquilles del Teatre Principal.

Dissabte 19, Francesc Sans com a Santjoaner

Francesc Sans rebrà el reconeixement en l’acte que dissabte 19 donarà el tret de sortida cerimonial al Sant Joan vallenc. La ciutat reconeix la seva implicació en la festa, la cultura popular i la música d’arrel. Sans va néixer a Valls el 1974. Va iniciar-se en el món de la gralla el 1986 i en el del sac de gemecs el 1989. Intèrpret en diferents formacions, des d’un bon principi es va interessar pel context i les funcions pròpies de la música tradicional del nostre país. També es dedica a la investigació del marc festiu i dels instruments des d’un punt de vista històric i organològic i, a la recopilació i reinterpretació de músiques patrimonials. Ell mateix ha definit la seva forma de tocar com una síntesi entre la força dels mallorquins i la tècnica dels occitans.

210617FrancescSans

Diumenge 20, l’Ambaixadora dels Xiquets de Valls

L’Associació CATESCO, que fou coimpulsora de la candidatura els Castells com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, rebrà el reconeixement d’Ambaixadora dels Xiquets de Valls 2021, diumenge 20 de juny a la plaça del Blat, en els actes castellers del Sant Joan d’enguany. El guardó el recollirà la directora de l’entitat, Marina Gay, de mans de l’Alcaldessa de la Ciutat, Dolors Farré, i amb presència dels presidents i caps de colla de la Joves i Vella dels Xiquets de Valls. Encara amb el nom inicial de Centre UNESCO de Catalunya, l’actual entitat CATESCO va ser clau en l'impuls i en el camí de tres anys i mig de la candidatura dels Castells com a Patrimoni de la Humanitat. Aquest projecte s’havia iniciat a Valls, l’abril de 2007, amb la celebració de la primera Nit de Castells, en què es feu la proclamació pública d’aquesta aspiració.

VALLS · 17 DE JUNY DE 2021