> El protocol establert en la prova pilot va garantir la seguretat del centenar de castelleres i castellers que hi van prendre part
> L'índex de positivitat dels cribratges continuats va ser molt inferior al de Catalunya i només es van enregistrar 2 positius per contagis externs a l'activitat castellera
> Alta vinculació i implicació dels participants: un 87,3% es van sotmetre com a mínim a 4 testos d'antigen abans dels assajos i de l'actuació del dia 24
La represa castellera per Sant Joan a la plaça del Blat, Km0 del món casteller, va ser del tot segura. Els resultats de la prova pilot deixen clar que, tant els 4 assajos previs com a la mateixa actuació castellera del dia 24 van ser segurs gràcies a l'aplicació del conjunt de mesures de prevenció previstes en el protocol d'aquest estudi clínic impulsat per la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, l'Ajuntament, el Pius Hospital i l'ABS Valls Urbà-ICS i validat pel departament de Salut de la Generalitat.
Del total de 635 tests d'antígens realitzats durant 6 dies diferents als participants de la prova pilot (abans dels assajos, de l'actuació i una setmana després de Sant Joan), només es van enregistrar 2 positius de Covid-19 i, en els dos casos, els contagis es van produir en entorns externs a l'activitat castellera. L'índex de positivitat d'aquests cribratges continuats va ser de només el 0,3%, molt per sota a l'enregistrat la última setmana de juny tan a Catalunya (13,22%), la regió sanitària de Tarragona (11,34%) i també a la mateixa ciutat de Valls (5,45%).
La represa de l'activitat castellera tampoc va tenir efectes en l'índex d'incidència acumulada a 7 dies, un dels principals indicadors de control de la pandèmia, que es va mantenir estable i baix durant tot el mes de juny. Fins i tot, amb posterioritat a la prova pilot, els increments en aquest índex enregistrats a finals de juny amb l'inici de la cinquena onada a tot Catalunya, en el cas de Valls es van retardar gairebé una setmana. A més, quan els contagis per la cinquena onada de la pandèmia es van generalitzar a tot el país, tant la incidència acumulada com el ritme de creixement a la capital de l'Alt Camp va ser lleugerament inferior en comparació amb el de Catalunya.
En aquest sentit, la prova pilot va fer possible els objectius que es plantejava d'entrada, en especial la represa de l'activitat castellera de manera segura amb una actuació simbòlica de pilars de 5 per part de les dues colles, en un entorn de desescalada i menor incidència com el que hi havia el passat mes de juny. Així, gràcies a la responsabilitat i implicació dels participants, es va crear un grup bombolla o de convivència estable i segur de 50 castellers per colla als assajos i a la diada de Sant Joan, en un moment que el límit establert per normativa era només de 20.
També s'ha posat a prova i s'ha pogut comprovar l'efectivitat del protocol de cribratges continuats perquè la represa de l'activitat castellera per Sant Joan fos segura i permetés detectar precoçment qualsevol cas o incidència. Les dades dels resultats de la prova pilot demostren l'alta vinculació de l'estudi per la gran implicació dels castellers en els cribratges amb test d'antígens previs als assajos i a l'actuació. Així, el 87,3% de les castelleres i castellers que van prendre part en l'actuació simbòlica del dia 24 s'havien sotmès a tots els cribratges o bé, com a mínim, n'havien fet 4. A més, l'1 de juliol, un 74,5% dels castellers també es va fer una nova prova d’antígens per analitzar, una setmana després de Sant Joan, el contagi potencial, la incidència en la transmissió i el resultat de totes les mesures de prevenció i seguretat que s’hauran adoptat.
Un 70,7% dels participants a la prova eren homes i un 29,3% dones, i per interval d'edats els grups majoritaris tenien entre 20 i 29 anys (26,1%), 30-39 anys (21,1%), tot i que destaquen també castellers per sobre dels 40 anys (16,9%) i dels 50 (14,1%), així com infants de menys de 10 anys (4,2%) i joves de 10 a 19 (17,6%). Entre els participants a l'actuació del dia 24, en aquell moment més d'una quarta part (25,8%) estava ja vacunat amb la pauta completa, mentre que un 21,8% ja tenia la primera dosis.
El protocol
El protocol de la prova pilot aprovat va incloure totes les mesures de seguretat, en un desplegament que va tenir com a responsables de la seva aplicació el Pius Hospital i l’Àrea Bàsica de Salut Valls Urbà-ICS i que, a la vegada, va comptar amb l’acompanyament de Salut Pública de la Generalitat. Així, a més dels cribratges, els castellers que van participar en els pilars ho van fer amb la mascareta FFP2 posada i se'ls hi va aplicar altres mesures preventives com la presa de temperatura i la higiene de mans i peus. Aquestes accions de prevenció es van adoptar en tot moment i es va mantenir actualitzat un registre dels participants que a més havien de signar una declaració responsable en la qual confirmaven que no presentaven simptomatologia compatible amb la Covid-19 ni eren contactes estrets de persones sospitoses o confirmades de la malaltia.
La prova pilot a Valls va comptar també amb la col·laboració de Nesapor Europa Mareskit, companyia catalana que va aportar el total de testos d'antígens realitzats, desenvolupats i validats en cooperació amb la Fundació Irsicaixa de l'Hospital Germans Trias i Pujol.
A la plaça del Blat, a banda del centenar de castellers que van enlairar els pilars, la resta de públic eren membres de les dues colles, asseguts i mantenint les distàncies de seguretat.
L’espai es va perimetrar amb diferents punts d'entrada i control d’accés amb gel hidroalcohòlic i presa de temperatura a tots els assistents, que també havien de dur obligatòriament mascareta. L’entrada i la sortida del públic es va realitzar de manera esglaonada.
Gran ressò del Sant Joan casteller
L'actuació de les colles Joves i Vella, com a símbol de la voluntat del món casteller de reprendre l'activitat amb seguretat després de més d'un any d'aturada per la Covid, va tenir un ampli ressò en els mitjans de comunicació. Així, la diada va ser seguida per agències de notícies i mitjans internacionals, a més de retransmissions en directe per a tot Catalunya, tan en digitals com per televisió i ràdio a través de programes especials com els emesos per TAC12/la Xarxa o RAC1.
Així, a més del seguiment informatiu de l'agència de notícies internacionals Reuters, l'actuació de pilars a la plaça del Blat en aquesta represa castellera la van recollir mitjans tan prestigiosos de tots els continents, entre ells els diaris britànics The Independent i The Daily Telegraph o la cadena nordamericana CBS News, entre molts d'altres.
VALLS · 20 JULIOL DEL 2021