Programa d'actes de la Fira de Santa Úrsula

Programa d'actes de la Fira de Santa Úrsula

La diada castellera de Santa Úrsula, el diumenge dia 24, recupera la normalitat i serà amb públic dret i amb aforament obert
S’incorporen, el dissabte 23, la Sortida de Vigília dels Gegants de Valls i la cercavila dels bous
La carretillada dels grups de foc manté la ubicació però amplia l’aforament amb públic dempeus

ursula2021

> DESCARREGAR EL PROGRAMA 

Dimarts 19 d’octubre comença la Fira de Santa Úrsula a Valls. L’organització ha pres la decisió avui dels canvis a incorporar en el programa d’actes després de l’entrada en vigor, el passat divendres dia 15, de l’aixecament de bona part de les restriccions per la Covid-19. En aquest sentit, les principals novetats afecten els elements tradicionals el dissabte 23 i la diada castellera de Santa Úrsula del diumenge dia 24 que es podrà celebrar gairebé amb plena normalitat.

En concret, després de l’aixecament de restriccions sanitàries, l’actuació castellera podrà realitzar-se amb el públic dret, sense limitacions en el nombre de castellers, i amb els accessos a la plaça del Blat oberts. Tot i així, com marquen les normes de les autoritats sanitàries per aquest tipus d’actes, serà obligatori, tant per al públic com per als castellers, l’ús de la mascareta. A la vegada, està previst informar al públic, a través de megafonia a la plaça, lones i informadors a peu de carrer i als principals accessos, de la necessitat de l’ús de la mascareta. 

A més, la jornada recupera el format tradicional, i començarà amb la balladeta dels gegants de Valls i de la Mulassa a les 11.45h, una actuació no prevista inicialment en el programa a causa de les restriccions sanitàries. Tot seguit, entraran a plaça pel carrer de la Cort els castellers i castelleres de les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls i a les 12.15h hi haurà la interpretació de l’Himne Nacional «Els Segadors» a càrrec dels grallers Bufalodre, tal i com ja estava previst en el programa inicial. A continuació se celebrarà la diada castellera amb el sistema de rondes vallenques tradicional de tres castells, pilar de mèrit i els pilars al balcó. 

L’aixecament de les restriccions per la Covid-19 permetrà que la diada castellera recuperi el seu format tradicional de manera plena, a excepció de l’ús obligatori de la mascareta. Per això mateix, l’aixecament de mesures sanitàries permetrà que no s’hagi de realitzar el sorteig de localitats per accedir a la plaça que s’havia organitzat, ja que no és necessari amb el nou protocol de salut limitar el nombre de públic assistent a 900 persones.

Dissabte 23, elements del seguici

L’aixecament de restriccions també permetrà que es puguin celebrar cercaviles amb elements del seguici, inicialment no previstes. Així, el dissabte 23 a les 11h entra en el programa la Sortida de Vigília de Santa Úrsula per part dels Gegants de Valls i els grallers Bufalodre, a partir de les 11 h. Aquesta cercavila sortirà de la plaça del Blat i seguirà pels carrers de la Cort, Pati, Gonzàlez Alba, Alls, Forn Nou, Peixateria, Sant Antoni, Sant Sebastià, Santa Úrsula, Escudelles, Metges i Carme. Un cop acabat el concert previst al claustre del Carme, tornarà cap a la plaça del Blat pels carrers Carme, Carnisseria i Major.

També el 9è Correbous que organitza l’Associació el Bou podrà ser amb cercavila. Així, l’acte començarà a les 12h com ja estava previst, però la plantada dels Bous serà a la Titaranya, al carrer dels Metges. A partir de les 12.30h s’iniciarà la cercavila pel centre històric i la ballada de Bous a la plaça de la Zeta amb els Grallers els Blu’s. L’itinerari començarà a la pista esportiva de Sant Francesc i seguirà pels carrers del Carme, dels Metges, plaça de les Escudelles, Santa Úrsula, Sant Sebastià, Sant Antoni, Sant Pere, forn Nou, plaça dels Alls, Nou, plaça de la Zeta, d’en Bosch, Pati, carrer de la Cort i plaça del Blat per tornar al carrer dels Metges.

Pel que fa a la carretillada dels grups de foc, les autoritzacions que concedeix l’Estat no permeten alterar el lloc de celebració, l’aparcament del Centre Històric, ni les distàncies de seguretat fixades. Això no obstant, s’ha ampliat l’aforament de manera que s’habilita una nova zona d’espectadors, amb públic dempeus i amb accés gratuït, que estarà ubicada just al darrera de la zona de cadires. Els nous espectadors accediran a l’aparcament un cop siguin les 19.30 h, i l’acte començarà un cop estiguin dins. En el cas que es vagin introduint altres canvis en la programació, anirem informant progressivament i també ho actualitzarem a través de les xarxes socials.

Santa Úrsula d’estrenes

La d’enguany serà, doncs, una Santa Úrsula d’estrenes, també amb la de la reformada Font de la Manxa, del marcador de les Decennals 2021 + 1, la de la pel·lícula “El pas. Santa Úrsula 1981” per recordar i analitzar els 40 anys de l’inici de la segona època d’or dels castells, i la de l’espectacle familiar i escolar “Candela, la de la colla dels estels”. Per als espectacles que és necessari disposar de localitats, el ritme és molt bo.

Demà dimarts 19, a les 20 h en la sala d’actes del Convent del Carme, sense necessitat d’entrada, el programa comptarà amb una altra estrena, la presentació el primer treball monogràfic sobre una construcció castellera específica, els tresos de nou sense folre de Santa Úrsula 2019. Ha estat escrit per una dotzena de periodistes i  complementat per la visió dels caps de colla vallencs en un escenari diametralment diferent, el de la pandèmia de la covid-19. Duu el títol de “La mítica Santa Úrsula d’abans de la pandèmia (Cultura castellera entre Simposis)”, i ha estat publicat per Cossetània Edicions, dins els actes del seu 25è aniversari. La presentació anirà a càrrec del periodista vilanoví i autor de diferents treballs sobre temàtica castellera Jordi Castañeda. 

El cinema pren el Centre Històric

Divendres 22 i dissabte 23, amb motiu dels 125 anys de la primera projecció de cinema amb públic que van organitzar els germans Lumière al Saló Indi del Gran Cafè del Boulevard, a París, tres places del Centre Històric, les del Blat, de l’Oli i de Pilar Prim, seran ocupades per grans pantalles de projecció on, en sessió contínua, es podran visionar breus pel·lícules antigues de temàtica castellera. L’acció visual que pretén juxtaposar el patrimoni històric del Centre Històric i l’immaterial dels castells ha estat impulsada per la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament de Valls, amb la cooperació de la Filmoteca de Catalunya dins les accions de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. 

Els Xiquets de Valls són coprotagonistes en aquests set films que abasten bona part de la geografia castellera des de l’any 1929, ja en plena Renaixença castellera, fins a 1947: “Vilafranca del Penedes. Fiesta Mayor de 1929”, el “Noticiari Cinaes de l'Exposició Internacional de Barcelona” de la productora Cinaes (1929), “Xiquets de Valls” de Gómez Grau (1932), “Castells a l'Arboç” del vallenc Francesc Blasi Vallespinosa (1932), “Festa Major 1933 a Igualada” de Josep Castaño, “Fiesta Mayor de Gracia. Agosto 1933” de la productora Atlantic Films, i “Folklore catalán” de Pere Font Marcet (1947). 

 

El pas, Santa Úrsula 1981

L’estrena de de la pel·lícula “El pas. Santa Úrsula 1981” comptarà amb quatre sessions als JCA Cinemes, entre dijous i diumenge a les 8 de la tarda. La presentació d’aquest film dirigit per Maria Roig, amb la direcció de fotografia d’Eduard Sedó, anirà a càrrec de Josep Carles Rius Baró, periodista nascut a Valls i president del Consell de la I informació de Catalunya i de la Fundació Periodisme Plural.  Rius és doctor  en Comunicació; autor del llibre “Periodismo en reconstrucción” (Universitat de Barcelona, 2016); professor de periodisme durant 25 anys a la Universitat Autònoma de Barcelona; ha estat sotsdirector de “La Vanguardia” i també ha treballat a “El Periódico”, “Público” i TVE, entre altres mitjans. A les comarques tarragonines és una de les plomes de la contraportada del “Diari de Tarragona”. Les entrades per a aquestes projeccions es podran recollir a JCA Cinemes des del dimecres 13 per a la primera sessió d’estrena, i la resta de dies 30 minuts abans de la projecció de les 20 h.

 

100 dies per a les Decennals

 

Dimecres 20 d’octubre a les 19.30 h tindrà lloc la inauguració de la reforma de la Font de la Manxa i del marcador de les Decennals 2021 + 1. Fa 50 anys, el 1971, s’engegava la històrica font lluminosa coincidint amb les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. La nova Font compta amb 19 brolladors que permeten múltiples jocs d’aigua en moviment amb alçades de fins a cinc metres en el seu punt central i de fins a tres metres en els extrems. La nova  il·luminació subaquàtica tindrà llums de tecnologia LED i mostrarà qualsevol tipus de gamma cromàtica. La inauguraran persones nascudes aquell 1971. El marcador que assenyalarà diàriament els 100 dies que faltaran per les Decennals 2021 + 1 serà estrenat per la canalla vallenca que precisament van néixer en la darrera edició de les Festes, el 2011.

 

Les visites guiades als Indrets Castellers Vallencs, que l’any passat van exhaurir localitats, han tornat amb un aforament superior. Les conduirà la comunicadora audiovisual Eli Carnicé i s’han programat per al dissabte i diumenge. Seran els mateixos dies en què es viurà l’estrena al Teatre Principal de l’espectacle familiar “Candela, la de la colla dels estels”, protagonitzat per Rat Cebrián i Joan Reverté, per a nenes i nens a partir de tres anys. La darrera novetat sobre aquest muntatge, que també hauran vist les escoles de Valls en funcions de preestrena, ha estat la incorporació de la veu del prestigiós actor Joan Crosas, amb al qual subratllarà un dels moments cim d’aquest espectacle dedicat als valors castellers. 

 

Les visites comentades a l’Exposició de Col·leccionisme Casteller, organitzada a la Sala Sant Roc pels Amics del Col·leccionisme Casteller i la Secció de Filatèlia, Numismàtica i Col·leccionisme de l’AAEET, que tenen demà dimarts a les 19 h la seva primera sessió; les Jornades sobre l’Església de Sant Francesc de Paula, que s’està remodelant, a l’IEV, que també arrenquen demà dimarts a les 19.30 h; la tradicional Enfaixada del monument El Casteller que compleix 70 anys; les obertures d’altres monuments com la capella del Roser i el refugi antiaeri de la plaça del Blat; el 9è Correbous, enguany a la plaça dels Pins; un original concert de gralla i balladetes dels gegants i del grup Bufalodre al claustre del Carme; la tertúlia entre els caps de les colles castelleres; o el concert solidari del Rèquiem de G. Fauré a càrrec del Cor de la Universitat Rovira i Virgili amb l’organista Jordi Vergés a l’església de Sant Joan, patrocinat pel grup Mémora a benefici de Cáritas, completen la programació.