> Tindran lloc el diumenge 16 de gener i seran, de nou, els més matiners
> La cercavila de vigília canvia de format i s'estrenen dos nous carruatges
> La Societat de Sant Antoni posarà en funcionament un nou protocol de benestar, tradició i qualitat
Després d’un any d’absència a causa de la pandèmia de la Covid-19, Valls reprendrà, el diumenge 16 de gener, la celebració dels tradicionals Tres Tombs de Sant Antoni, declarats Festa Tradicional d’Interès Nacional per part del Govern català l’any 2011, i que arriben enguany a la seva 43a edició.
Els Tres Tombs de Sant Antoni a Valls
El calendari festiu anual de Valls s'inicia sempre amb els Tres Tombs, que se celebren el diumenge anterior al dia 17 de gener, jornada dedicada a Sant Antoni Abat, que és quan tenien lloc antigament. Els Tres Tombs de Sant Antoni Abat de Valls són uns dels més concorreguts de Catalunya i tenen uns trets característics que els fan únics i els diferencien de la resta: la millor col·lecció de carros de treball (entre els que destaquen els dos carros de traginers de la Societat de Sant Antoni), la bellesa del seu recorregut quan s’endinsa al cor de la ciutat i el fet que obrin ritualment el calendari dels Tres Tombs, essent-ne els més matiners.
Tot i que la primera constància documental de la celebració dels Tres Tombs a Valls la trobem referenciada l’any 1879, es creu que com a mínim ja es devien celebrar des del segle XVIII, moment en què les mules adquiriren un gran predomini en les tasques del camp i del transport en la represa econòmica catalana.
Una celebració que va tenir els seus alts i baixos en el temps i que va acabar per desaparèixer el 1968. Uns anys més tard, entre el 1974 i el 1975, el Xolo i el Pons recuperen els Tres Tombs a Valls, un fet que donà peu l’any 1979 a que un grup d’amics s’organitzessin formalment per recuperar la festivitat. Així, el 20 de gener de 1980 els Tres Tombs tornarien a recórrer els carrers de Valls, en el que seria la primera edició de la represa.
En aquest sentit, el proper dia 16 de gener els Tres Tombs tornaran a recórrer els carrers de Valls, enguany amb algunes novetats destacades.
Cercavila de vigília i trasllat de la bandera
La primera d’elles tindrà lloc la vigília, dissabte 15 de gener, amb la cercavila (referenciada per primer cop l’any 1899 i recuperada el 1983), que aquest any canvia el seu format per retrobar-se amb els seus orígens i significat. Així, a les 18h de la tarda el cos de bandera de la Societat de Sant Antoni sortirà de la plaça del Carme per dirigir-se a la del Blat, on serà rebut a les portes de la Casa de la Vila. El trasllat de la bandera fins l’Ajuntament anirà acompanyat de la Cobla Momentània, de Valls, i que arribada a la plaça del Blat delectaran els assistents amb un petit concert.
Ja l’any 1920 la publicació local “Joventut per la fe i la pàtria” narrava “Ahir a la nit sorti d'aquesta entitat una formosa cabalgata acompanyada de l'orquestra «La Familiar», fent la acostumada serenata frente al domicili particular del Sr. Alcalde i altra davant la repetida entitat, després de seguir tal comitiva alguns carrers de la ciutat.”
Estrena de dos carruatges nous
D’entre les novetats d’aquesta edició, destaquen l’estrena, durant la jornada dels Tres Tombs, de dos carros pertanyents a la col·lecció de Cal Xolo. El primer es tracta de la replica d’un carruatge fúnebre vallenc, mentre que el segon és un carro aljub.
L’any 1872 va instaurar-se a Valls el servei de carruatges fúnebres. Ja a principis del 1873, el Diari de Tarragona explicava com als tallers Marrugat de Tarragona van ser exposats dos carruatges fúnebres: un per a fer el servei de primera i segona classe, i l’altre per a tercera classe; i que partirien cap a Valls, on el senyor Marrugat tenia la concessió. Les referències expliquen també la construcció d’un altre carruatge fúnebre, igual que el de primera classe però de color blanc.
Precisament el nou carro que es podrà veure als Tres Tombs vallencs serà la rèplica del blanc, que és una realitat després d’un procés de restauració extensiu de molts mesos de treball. El segon carro que s’estrenarà serà un carro aljub, l’última peça que va restaurar el Xolo.
Benedicció, tocs de campanes i repartiment de coques
Al seu torn, els Campaners de Valls realitzaran tocs manuals de campana el dissabte de vigília a les 12h i, la jornada central, al pas de la comitiva dels Tres Tombs per l’església de Sant Antoni, moment en què té lloc l’habitual benedicció d’animals i carruatges per part de la parròquia. També reprenent un bell costum vallenc, la Societat de Sant Antoni i els campaners reprendran aquest any la tradició de repartir coques de sucre entre tots els participants.
Nou protocol de benestar i qualitat
La novetat organitzativa més destacada dels Tres Tombs vallencs serà la prova pilot del manual de benestar i qualitat, un full de ruta de bones pràctiques realitzat per la Coordinadora de Tres Tombs de Tarragona. El manual gira entorn a tres eixos principals: el benestar, la tradició i la qualitat. Així, els Tres Tombs arreu de les nostres comarques, i desprès d’una pausada obligada per la pandèmia, començaran amb novetats organitzatives, entenent la represa com un punt d’inflexió en la forma d’organitzar i entendre els Tres Tombs.
D’entre els requeriments fixats en aquest nou manual hi figura l’obligatorietat que tots els èquids compleixin rigorosament la normativa de benestar, que el conjunt de participants vagin vestits com correspon o que els guarniments es mostrin en la seva màxima esplendor, entre d’altres. Una part important d’aquest document és també la de la recreació històrica, punt en què els Tres Tombs (que són en definitiva un museu vivent i itinerant) volen ser un reflex fidel del transport de mercaderies i passatgers a Catalunya fins a meitats del segle passat, tot permetent al públic transportar-se a l’època on el pas del temps el marcava el pas del cavall i les agències de transport, i on els carreters i els tractants tenien un paper clau en el nostre dia a dia. Una altra de les principals novetats d’aquest manual, i que s’aplicarà estrictament durant els Tres Tombs vallencs, és l’obligació d’inscriure’s formalment per tal de poder-hi participar.
Alteracions en el recorregut habitual
Aquest any el recorregut habitual del tercer i darrer tomb es veurà modificat, per la incompatibilitat del pas dels carruatges de major volum amb la producció, els preparatius i la instal·lació de les lluminàries de les Festes Decennals de la Candela 2021+1 a la zona del Centre Històric, en especial al carrer de la Cort i plaça del Blat.
Així, i com és habitual, el primer tomb iniciarà als Molls de l’Estació i Francesc Gumà, passant per la carretera del Pla, Font de la Manxa, Jaume Huguet, muralla del Castell, muralla Sant Francesc, muralla del Carme i Portal Nou.
El segon tomb recorrerà el Portal Nou, muralla de Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, carretera de Montblanc, Font de la Manxa, Jaume Huguet, muralla del Castell, plaça de Sant Francesc, Sant Antoni, Carnisseria, plaça de les Garrofes, Tomàs Caylà i Portal Nou. Pel carrer Sant Antoni no hi passaran, com és habitual, els carros grans, que segueixen per la muralla.
Pel que fa al tercer i últim tomb, enguany amb recorregut modificat, aquest transcorrerà des del Portal Nou per la muralla Sant Antoni, muralla del Castell, Jaume Huguet, Font de la Manxa, Anselm Clavé, Passeig de l’Estació, carrer del Tren, Francesc Gumà i camí dels Molls de l’Estació.
VALLS · 2 DE DESEMBRE DE 2021