>Els nous nans i nanes es presentaran dijous 27 de gener davant de les escoles en sis funcions
>Per primer cop al nostre país, diferents centres d’ensenyament han desenvolupat un projecte compartit coordinat pel mateix escultor imatger Ferran Rey Domingo.
Les Festes Decennals de Valls 2021+1 veuran néixer dotze nans nous inspirats en personatges vallencs, gràcies a la iniciativa de la Comissió Decennals a les escoles, en què participen tots els centres educatius de la ciutat, que han desenvolupat aquest procés creatiu de la mà de l’imatger Ferran Rey Domingo. Els vestits han estat realitzats pel Taller Repunts de Lurdes Garcia Giménez, la música per Francesc Sans, la coreografia per Ton Úbeda, els visuals per AlbaTudó, la documentació per Pau Salat, la relació amb les famílies a càrrec de Meritxell Estivill, i la interpretació a càrrec dels Grallers Els Blu’s de Valls.
Cada centre educatiu ha treballat en un personatge diferent: l’arquitecte Josep M. Vivesa l’escola Mare de Déu de la Candela, la pilot Dolors Vives a l’institut Serra de Miramar, el músic Josep Gelambí al centre Baltasar Segur, la professora de música Pilar Solera l’institut Narcís Oller, el farmacèutic Francesc Español a l’escola Enxaneta, la bibliotecària de la Guerra Civil Felipa Español al centre Eugeni d’Ors, el mestre i pedagog Eladi Homs a l’escola Eladi Homs, la farmacèutica Maria Murtra al centre Cor de Maria, la infermera Francesca Yvern al col·legi Claret, el bandoler Joan Serra (la Pera) a l’escola Rocabruna, la catedràtica Josefina Cardó a l’escola Mare de Déu del Lledó i l’artista Josep M. Tost a l’institut Jaume Huguet.
Presentacions a la comunitat educativa i a la ciutat
Els nous nans s’estrenaran dijous 27 de gener en un acte que començarà a les 9 h al Pavelló Xavi Tondo, i que es repetirà fins a sis vegades en dues jornades, distribució que va ser prevista anticipadament per l’organització per donar compliment a la normativa d’aforaments de la Generalitat. Serà conduït per Ton Muntané de la Companyia Circ Xic. Els nans també participaran amb els seus centres educatius en la Mostra d’imatgeria escolar dissabte 29 de gener a partir de les 10 h, així com en el Seguici Petit que, en format de cercavila, recorrerà el passeig dels Caputxins una hora i mitja després. Aquest dissabte seran apadrinats pels nans de Valls. Així, la cercavila escolar en què habitualment participen les bèsties de cada centre sumarà aquest nou element transversal dels dotze centres de la ciutat.
La proposta de la Comissió de les Decennals a les escoles deixarà un destacat patrimoni cultural i un significatiu llegat educatiu. Durant el procés s’ha definit el personatge i seva caracterització, s’ha desenvolupat la part escultòrica i la construcció dels motlles d’escaiola, fins arribar a les peces finals en cartró pedra. S’ha optat per aquest material donat que és el més tradicional, desestimant la fibra de vidre, no adient per al treball previ que es va realitzar en els centres educatius per part de l’alumnat. En aquest temps, s’ha animat els infants a posar en joc capacitats relacionades amb la vessant més artística del procés, però també d’altres com el pensament lògic, la interpretació històrica, la capacitat de recerca i investigació i habilitats interpersonals com la cooperació, la presa de decisions, el respecte o la tolerància.
Una activitat pionera
És el primer cop al nostre país que diferents centres d’ensenyament desenvolupen un projecte compartit coordinat pel mateix escultor imatger. La creació dels nans ha implicat també tot un procés de contacte amb les fonts disponibles per caracteritzar els personatges. En alguns casos, s’ha tingut accés a fotografies i, en d’altres, a testimonis, descripcions i representacions que s’han interpretat per tal que el disseny sigui fidel i representatiu de la petjada que aquestes vallenques i vallencs han deixat a la ciutat i al país.
Les escoles de Valls han desenvolupat una activitat única per aplegar la, cada vegada més diversa, ciutadania en un projecte comú que fomenta entre els més joves el descobriment de les tradicions populars, l’artesania catalana i la història del municipi. Les Decennals de Valls 2021+1 veuran néixer dotze nans i nanes, per celebrar el seu patrimoni, ric en homes i dones que han configurat amb el seu treball, dedicació i carisma una ciutat oberta, acollidora i compromesa amb la seva societat.
Amb anterioritat l’equip del Taller d’Art i Creacions Ferran ha format part del naixement de personatges tan entranyables com els gegants egipcis de Tarragona, els gegants romans Tàrraco Escipions o la geganta Castanyera Salvadora Pere Andreu, de Vilanova de Prades, i també ha estat l’autor dels gegants petits de la mateixa ciutat de Valls.
Les dotze dones i homes notables de Valls, esdevinguts els Nans de les escoles són:
-
Josefina Cardó Soler. Doctora en història, i catedràtica de geografia i història i d’història de l’art a l’Institut Narcís Oller.
-
Maria Felipa Español. Bibliotecària al front durant la guerra civil espanyola i advocadessa.
-
Francesc Español Coll. Conservador del Museu de Zoologia de Barcelona i professor de zoologia a la Universitat de Barcelona.
-
Josep Gelambí Sans. Músic i adaptador de moltes de les tonades dels Pastorets.
-
Eladi Homs Oller. Mestre i pedagog.
-
Maria Murtra Casanovas. Primera vallenca llicenciada en farmàcia.
-
Pilar Soler Pont. Professora de música.
-
Joan Serra “la Pera”. Bandoler immortalitzat per la cançó de Lluís Llach El bandoler.
-
Josep M. Tost Farré. Pintor pertanyent al Cercle Jaume Huguet i al grup Set Pintors Vallencs.
-
Dolors Vives Rodon. Pilot i pionera de l'aviació durant la Segona República Espanyola.
-
Josep M. Vives Castellet. Arquitecte municipal.
-
Francesca Yvern Gelambí. Cap de les infermeres de l’Hospital de Sang de Valls.
VALLS · 20 DE GENER DE 2022