> La festa popular se celebrarà el 9 d’abril al Pati, però els restauradors arrencaran la mostra gastronòmica ja el 28 de març i fins el 17 d’abril
> Creix el nombre de restaurants que incorporen a la carta les seves especialitats amb faves
> A partir d’avui es poden adquirir a l’Oficina de Turisme els tiquets per a la favatada
>Consulteu el material informatiu
La regidoria de Comerç i Turisme de l’Ajuntament i l’Associació de Restauradors impulsen la quarta edició de la Favatada de Valls. Amb el lema «De l’hort al plat», aquest any els restaurants de la capital de l’Alt Camp compartiran protagonisme amb els agricultors amb l’objectiu de posar en valor aquest típic llegum, les seves propietats i la varietat de plats i receptes que giren al seu voltant. A partir d’avui 21 de març es poden adquirir ja a l’Oficina Municipal d’Informació i Turisme els tiquets per a la favatada popular que se celebrarà al Pati el proper dissabte 9 de març.
Tot i així, entre el 28 de març i el 17 d’abril, la cuina de les faves ja serà la protagonista de les cartes dels restaurants de Valls. Enguany creix el nombre d’establiments que se sumen a la mostra, amb 16 restaurants que incorporaran la cuina de les faves als seus menús de la nova temporada, amb una gran varietat de receptes que aniran de les propostes més tradicionals fins a les més atrevides.
La favatada popular del 9 d’abril se celebrarà al Pati entre les 12h i les 14.30h, en una jornada festiva que comptarà amb la participació dels gegantons infantils de Picamoixons, la Gegantona i el Gegantó Lladrefaves de Valls que amenitzaran la jornada. Els assistents podran gaudir de la típica favatada catalana elaborada per l’Associació de Restauradors. La venda dels tiquets per a les racions de faves es poden adquirir, a partir d’avui i fins el 8 d’abril, anticipadament a l’Oficina de Turisme (carrer de la Cort, 3), de dilluns a dissabte de les 10:30h a les 13h i de les 16.30h a les 19h, i diumenge de 10 a 14:00h. El preu és de 3,5 euros i el tiquet inclou una ració de faves i un plat de ceràmica fet a mà.
En aquesta edició, l’organització ha volgut donar un major protagonisme als pagesos que han mantingut viu el cultiu de les típiques faves. D’aquesta manera, prendran part en la festa els pagesos Josep M. Figueras de I un rave, Mas Equilatxe i Agro Baix Penedès. La fava és un cultiu que forma part de l’agricultura mediterrània des de fa segles i és un aliment molt ric: aporta proteïnes vegetals, calci, fibra i vitamines B1 i B2 i el seu consum ajuda a reduir el nivell de colesterol. A més d’aquestes propietats beneficioses per a la salut, el cultiu de la fava és molt útil per a la terra, ja que enriqueix el substrat aportant nitrogen a través de les seves arrels i facilita el cultiu d’altres hortalisses.
Mostra de Cuina de les Faves
La mostra gastronòmica dedicada a les faves arrencarà el 28 de març i s’allargarà fins al 17 d’abril. Durant aquestes tres setmanes, 16 restaurants incorporaran a les seves cartes un plat diferent amb faves en una mostra que posarà en relleu la gran varietat de receptes de la cuina que giren al voltant de les faves, des de propostes més tradicionals fins a atrevides i noves aportacions gastronòmiques.
Així, als restaurants de Valls es podran provar el saltat de faves i calamarsets (restaurant ca l’Àngel), el cruixent de faves a la catalana (Clàssic Avenir), faves ofegades amb botifarra negra de Valls (Masia Cervelló), xipirons saltat amb faves, alls tendres i emulsió de pebre vermell de la Vera (Cítric), faves saltejades de la casa (el Tast), faves estofades amb sípia i vel de cansalada (el Trispolet), guisat de faves a la marinera i calçots (For Events), favetes a la catalana a l’estil de la casa (Julià Mallol), faves de la padrina (KdValls), faves, cocotxes, pil-pil i rostes (la Licorera), favetes mar i muntanya (Luga), faves saltejades amb alls tendres i botifarra negra amb oli de menta (la Masia del Pla), faves a la catalana (Nou Milan), faves boges de la Pili (Organolèptics), pizza de faves amb virutes de pernil ibèric i ou (Planeta Kasteller) i mandonguilles de «chuletón» amb faves estofades (Portal 22).
Mostra de Cuina de les faves, del 28 de març al 17 d’abril als restaurants
Restaurant Ca l’Àngel |
Carretera del Pla, 126 977 600 481
|
Saltat de faves i calamarsets |
Clàssic Avenir |
Carrer Avenir, 27 637 372 201
|
Cruixent de faves a la catalana |
Masia Cervelló
|
Carrer Major, 56. Fontscaldes 977 601 951
|
Faves ofegades amb botifarra negra de Valls |
Restaurant Cítric
|
Passeig de l’Estació, 18-22 977 608 264 |
Faves Cítric. Xipirons saltats amb faves, alls tendres i emulsió de pebre de la Vera DOP |
Restaurant el Tast |
Carrer Eladi Homs 977 612 297
|
Favetes saltejades a l’estil del Tast |
Restaurant El Trispolet
|
Muralla de Sant Antoni, 20 Tel. 977 614 869
|
Faves estofades amb sípia i vel de cansalada |
For Events, Restaurant & Catering
|
Tel. 977 613 180
|
Guisat de favetes a la marinera & calçots |
Restaurant Julià Mallol |
Carrer Sant Francesc, 37 977 622 046
|
Faves a la catalana a l’estil Julià Mallol
|
K de Valls |
Plaça de Sant Francesc 977 612 089
|
Faves de la padrina
|
Restaurant la Licorera |
Ctra. Tarragona, 6 977 612 045
|
Faves, cocotxes, pil-pil i rostes
|
Bar Restaurant Luga |
Plaça de la Vil·la Romana, 4 977 622 079
|
Favetes mar i muntanya
|
La Masia del Pla |
Carretera del Pla, Km 19 El Pla de Santa Maria 977 630 511 |
Faves saltejades amb alls tendres i botifarra negra amb oli de menta |
Restaurant Nou Milan |
Carrer Jaume Mercadé, 2 977 601 041
|
Faves a la catalana
|
Organolèptics |
Plaça del Portal Nou, 7 695 34 34 09
|
Faves boges de la Pili
|
Planeta Kasteller |
Carrer de la Vallvera, 1 977 606 248
|
Pizza de faves amb encenalls de pernil ibèric i ou |
Portal 22 |
Plaça Portal Nou, 22 977 622 199
|
Mandonguilles de «Chuletón» amb faves estofades |
VALLS · 21 DE MARÇ DE 2022