El grup Enciclopèdia i el Museu de Valls organitzen un debat sobre les segones avantguardes al Museu de Valls, amb motiu de la presentació del llibre Segones Avantguardes, editat per aquest segell editorial. L’acte tindrà tindrà lloc el dissabte 25 de març a les 11:30h, al Museu de Valls.
Hi participaran Àlex Mitrani, autor del llibre i conservador d’Art Contemporani del Museu Nacional d’Art de Catalunya, els crítics d’art Assumpta Rosés i Albert Mercadé, moderats per Jordi París, director del Museu de Valls. El llibre és una obra de referència per descobrir l’originalitat i diversitat de la pintura catalana d’avantguarda sota el franquisme.
Entre el 1940 i el 1975, a Catalunya, l’art i les posicions estètiques modernes esdevenen un acte de resistència caracteritzat per l’originalitat, la llibertat i l’experimentació. La figuració expressionista o primitiva, les diferents formulacions de l’art abstracte, l’impacte de la cultura Pop o l’expansió de la pintura cap a nous materials, són les principals declinacions d’una etapa que va ser testimoni de la maduresa dels grans noms –Miró, Dalí i Tàpies– però també de l’empenta d’un estol amplíssim d’artistes –Guinovart, Mari Chordà, Hernández Pijuan, Esther Boix, Brotat...– presents a Pintura Catalana. Segones Avantguardes.
El llibre, escrit per un equip de 32 especialistes, dirigits per Àlex Mitrani, analitza i mostra, amb unes il·lustracions magníficament reproduïdes, 100 obres representatives de la riquesa i la complexitat de la pintura catalana des de la postguerra fins a la mort de Franco. I ho fa des d’una perspectiva renovada, amb una nova generació d’historiadors de l’art que ens ofereix l’oportunitat de redescobrir fins a vuitanta artistes diferents, alguns i algunes silenciats durant dècades.
Àlex Mitrani considera que les Segones Avantguardes van ser una segona oportunitat per a una avantguarda que va quedar interrompuda i la confirmació d’allò que havia començat abans de la Guerra Civil. La selecció d’obres de Pintura Catalana. Segones Avantguardes ofereix precisament un relat cronològic i una panoràmica completa dels autors que van protagonitzar aquest període, situant-los en el seu context i rellevància.
El director de l’obra, Àlex Mitrani, és Doctor en Història de l’Art, conservador d’Art Contemporani del MNAC i professor a EINA i a la Facultat d’Humanitats de la UPF, Àlex Mitrani és un especialista en art català de postguerra. Els seus treballs destaquen per la recerca de la comunicació intergeneracional i la crítica al cànon i als discursos jeràrquics. En aquesta obra ha dirigit un equip de més de trenta autores i autors, una nova generació de crítics que analitza aquell període des d’una perspectiva contemporània.
VALLS · 23 DE MARÇ DE 2023