El Museu de Valls obre el cicle dedicat a l'any Tàpies que impulsa la Xarxa de Museus d'Art a tot Catalunya

El Museu de Valls obre el cicle dedicat a l'any Tàpies que impulsa la Xarxa de Museus d'Art a tot Catalunya

La cita serà aquest dijous dia 13 a les 19.30h i comptarà amb la participació de Conxita Oliver, comissària de l’exposició «Antoni Tàpies. Bronzes intervinguts» i l’escultor Toni Giró

El Museu de Valls encetarà aquest dijous dia 13 el cicle de diàlegs «Tàpies. Art i territori» que està impulsant la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya a tot el país amb motiu del centenari del naixement de l’artista Antoni Tàpies. Aquest cicle que s’enceta a Valls constarà de dotze sessions repartides per museus de tot el país i reunirà 24 especialistes sobre Tàpies, entre crítics d’art i creadors.

El diàleg a Valls tindrà lloc el dijous a 2/4 de 8 del vespre i serà ja la tercera de les activitats paral·leles que en les últimes setmanes s’han organitzat al voltant de la mostra «Antoni Tàpies. Bronzes intervinguts (1987-1989)», exposada al Museu de Valls des del passat mes de març. En el diàleg artístic d’aquest dijous hi participarà precisament la comissària d’aquesta exposició, Conxita Oliver, en diàleg amb l’escultor Toni Giró.

Conxita Oliver (Barcelona, 1957) és historiadora, crítica d’art i comissària d’exposicions. Ha publicat articles a nombroses revistes, ha comissariat una cinquantena d’exposicions i és autora de llibres i monografies sobre temes d’art contemporani. La seva dedicació sempre l’ha entès des de la transversalitati la pluralitat. La crítica d’art a diferents mitjans -escrits i radiofònics-  i la gestió cultural portada a terme des del Departament de Cultura de la Generalitat han estat els dos eixos de la seva carrera professional. Aquest encreuament entre el públic i el privat és el que l’ha permès incidir en aspectes amplis de l’art.Tothora ha actuat prenent una posició polièdrica de diàleg entre els diferents agents per ajudar a eixamplar l’esfera culturalamb responsabilitats a la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, al Pla Integral de les Arts Visuals, en l’adquisició d’obres d’art per a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani i en la direcció de l’Arts Santa Mònica.

L’escultor Toni Giró (Barcelona, 1966) és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, dissenyador d’exposicions i museògraf. Va rebre el Premi ACCA l’any 2008 i el premi GAC, l’any 2023. La seva obra s’ha pogut veure a Barcelona, Berlín, Copenhague, Praga, Madrid, Montpeller, Nova York i València, entre altres ciutats. Entre les seves exposicions més recents destaquem «Res és possible, tot es mou» al Centre de Lectura de Reus (Tarragona), «L’obsolet absolut» a Can Manyé, Espai d’Art i Creació, Alella (Barcelona) i «Revelacions» a la Galeria El quadern robat de Barcelona. Ja sigui per mitjà d’escultures, instal·lacions o a través d’extenses sèries de dibuixos, fotografies i projectes de vídeo, els arguments dels seus treballs es situen en el rastreig d’una expressió plàstica que tradueix una subtil aprehensió del real i una reflexió crítica que revisa les cruïlles i contradiccions històriques com a moments potencials per imaginar alternatives a la realitat dominant.

20240611CicleTapies

© Ajuntament de Valls | Manel R. Granell - Vilaniu Comunicació

 

«Tàpies. Art i territori»

El cicle de diàlegs “Tàpies. Art i territori” organitzat per la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, és una iniciativa col·lectiva, en la qual participaran una dotzena de museus que integren la XMAC. En aquest sentit, “Tàpies. Art i territori” vol reivindicar una figura cabdal per a la cultura catalana, de trajectòria internacional, tot propiciant-ne noves mirades i aportacions que connectin aquest llegat amb les col·leccions i amb la programació dels equipaments museístics que conformen el programa.

Així doncs, el Museu de Valls, el Museu d’Art de Girona, el MAMT. Museu d’Art Modern de Tarragona, el MEV, Museu d’Art Medieval, el MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Museu d’Art de Sabadell, el Museu de l’Empordà, el Museu d’Art de Cerdanyola, el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, la Fundació Apel·les Fenosa, el Museu Abelló i la Fundació Palau proposen un programa en què es convidarà dos especialistes a cada museu, vinculats a l’àmbit artístic o acadèmic, per tal de reflexionar a l’entorn del llegat tapià. Un total, doncs, de 24 veus que connectaran aquest llegat de tots amb el territori català i els museus que conformen aquest paisatge.

Amb plantejaments molt diversos que van des de Dau al Set, passant per les pintures matèriques, pels objectes, pels tapissos, pel romànic o l’orientalisme però abordant temes vinculats directament amb l’educació, la poesia o la iconografia, el conjunt permetrà connectar la XMAC, des del territori i amb l’art, a través de Tàpies. En aquest sentit, és la primera vegada que la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya organitza un cicle d’aquestes característiques, tant pel que fa a l’abast territorial, com a la dimensió conceptual de la proposta. El primer diàleg, com hem dit, tindrà lloc aquest dijous 13 de juny al Museu de Valls i el darrer està previst a la Fundació Palau de Caldes d’ Estarc el 12 de desembre. “Tàpies. Art i territori”, al llarg de sis mesos, viatjarà per tot Catalunya amb la voluntat de ressituar l’obra de Tàpies en el temps present. El conjunt d’aquest viatge quedarà recollit en una publicació que editarà la XMAC, durant la primera meitat del 2025, i que recollirà les reflexions i les idees clau que oferirà el calidoscopi de veus que han estat convidades. 

VALLS · 6 DE JUNY DE 2024