Xarxa de Refugis Climàtics

Xarxa de Refugis Climàtics

L'Ajuntament de Valls posa a disposició de la ciutadania 22 refugis climàtics, equipaments o zones públiques obertes que, en episodis meteorològics extrems com les onades de calor, ofereixen un espai fresc a aquelles persones que no puguin aconseguir confort climàtic a casa.

Aquesta xarxa de refugis climàtics compta amb 7 equipaments públics municipals distribuïts en diferents zones de la ciutat. Així, s'han preparat com a refugis el Centre Cívic al Barri de les Comarques; la Biblioteca Carles Cardó, l’Ajuntament de Valls (vestíbul) i l’Oficina Municipal d’Informació i Turisme al Centre Històric; el Museu de Valls i la seu de Vallsgenera a la zona de l’eixample de la ciutat; i el pavelló municipal Xavi Tondo al barri del Fornàs. Tots aquests equipaments públics gratuïts estaran habilitats com a refugis climàtics a partir de l'1 de juliol. A més d'aquests espais que ofereixen refugi en interior d'equipaments, la ciutat compta amb 15 places, passejos i parcs amb ombra que poden ser també zones on refrescar-se.

 

240628MAPA refugisclimaticsvalls2024 DEF

Consulta horaris i ubicació dels refugis climàtics de Valls

 

 

Consells per fer front a la calor

La calor excessiva i sostinguda comporta un augment dela morbiditat i de la mortalitat, especialment en la gent gran, nadons i les persones que tenen patologies cròniques o amb pocs recursos. La crisi climàtica provoca que cada vegada hi hagi més onades de calor i de més intensitat. Per mitigar-ne els efectes, aquest estiu l’Ajuntament adequa equipaments que oferiran un espai fresc on refugiar-se. La ciutat compta amb espais exteriors i zones verdes amb ombra que poden ser també zones on refrescar-se.

  • Beu aigua fresca de manera regular encara que no tinguis set. Fes àpats lleugers i pren aliments rics en aigua.
  • Durant el dia, tanca les persianes de les finestres on toca el sol. Estigues a les habitacions més fresques. A la nit, obre les finestres de casa per refrescar-la.
  • Evita el sol directe, porta gorra o un barret. Utilitza roba lleugera (preferentment de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
  • Evita sortir a les hores de més calor i fer activitats físiques intenses.
  • Estigues en llocs climatitzats quan faci més calor, si no tens ventilador ni aire condicionat.
  • Si tens animals de companyia, procura que no s’estiguin al sol i hidrata’ls.
  • Visita un cop al dia la gent gran o malalta que viu sola.
  • No deixis persones vulnerables dins del vehicle tancat.
  • Passeja el gos, fes running o ves al mercat a les hores de menys sol.