Valls té una forta tradició de mercats als carrers i places, amb més de 800 anys d'història. La ciutat té la concessió oficial de mercat setmanal els dimecres des de l’any 1210, en què el rei Pere II d’Aragó, va atorgar aquest privilegi tenint en compte la tradició de mercats que ja es feien i la importància que en aquella època tenia la capital de l'Alt Camp.
Des de llavors, aquesta dinàmica no s'ha trencat mai i encara avui dia vallencs i vallenques i gent de tota comarca es donen cita cada dimecres i dissabte per comprar productes frescos al Mercat de la Fruita i la Verdura.
La llarga tradició del mercat encara perdura en els noms d'alguns carrers de la ciutat. La plaça de les Escudelles, on hi havia el mercat de terrissaires; les plaçes de la Fusta i de les Garrofes, el carrer de la Verdura, la plaça del Blat i la plaça de l’Oli, amb el mercat de la fruita i la verdura.
En l'actualitat els dies de mercat continuen sent els dimecres i dissabtes, dies en què la ciutat bull. La ubicació, però, ha patit alguns canvis, en l'actualitat...
El Mercat de la Fruita i la Verdura
Es situa a la plaça de l’Oli, plaça del Blat i a la zona d'aparcament de Sant Antoni.
El Mercat de la roba
Des del 2019, el Mercat de la roba el trobem al Pati, al carrer Germans Sant Gabriel i a la plaça del Quarter.
Aquest mercat actual, amb paradistes de roba, sabates i complements es va originar a partir de l’antic mercat setmanal que l'any 1936 convertia el Pati en escenari de la venda dels productes de l'època (aluminis, estris vells, romanços, faixes, fils i betes, etc.). L'any 1942 els primers venedors de roba estaven ubicats als voltants de la plaça i fins a l'any 1982 van ocupar el Pati, data en què van traslladar-se al passeig dels Caputxins on hi ha estat fins al 2019. En aquest any 2019, el govern municipal va tornar el Mercat a la seva ubicació original, el Pati, estenent-se també a plaça dels Quarters i carrer Germans Sant Gabriel.
A banda d'aquests dos mercats setmanals amb forta tradició, a la ciutat se'n celebren de forma periòdica altres esdeveniments, com el Mercat de Brocanters, que es fa des del juny de 1993, al Pati, el primer dissabte de cada mes, i els Mercats de Sant Joan, al voltant de la Festa Major i el Mercat de Santa Úrsula, pels volts de la festivitat, a mitjan octubre.
Valls celebra també fires de força anomenada, la més coneguda i visitada sens dubte és la Firagost, que es celebra el primer dimecres d’agost amb l'organització de la Cambra de Comerç de Valls.
Des de l'any 2000 i coincidint amb les dues èpoques de rebaixes, d'estiu i d’hivern, es celebra la Fira de Rebaixes, amb la col·laboració de Comerç de Valls, i les botigues de la ciutat ofereixen els seus productes a preus especials i treuen paradetes al Pati, al carrer de la Cort i voltants.
Firagost
Celebrada per primer cop l'any 1950, de ben segur que els seus antecedents es remunten a l'Edat Mitja, quan el rei Pere el Catòlic, l'any 1210, va concedir a la ciutat de Valls el privilegi de poder celebrar un mercat públic cada dimecres.
La Firagost se celebra el primer dimecres d’agost i el dimarts anterior, i és una Fira d'exposició i venda de productes del camp, de maquinària agrícola, i d'alimentació artesanal; us esdeveniment que s'ha guanyat el qualificatiu de “La Fira i Exposició del camp català”. Durant dues jornades, la ciutat es converteix en un recinte firal d'un quilòmetre i mig de llargada i els carrers acullen més de 350 expositors de fruita, verdura, plantes, flors, vins, caves, mel, oli, herboristeria, maquinària agrícola, vehicles, ceràmica, artesania, etc.
La Firagost es complementa amb exposicions de bonsais, avicultura artística, cavalls, el Concurs caní de totes les races, la Cursa de portadors de saques d'avellanes, la Mostra d’arts i oficis, la Cercavila, el Concurs d'arrossegament de cavalleries o la Fira de Cervesa Artesana.
Des de l'any 2000, coincidint amb les dues èpoques de rebaixes, d'estiu i d’hivern, a Valls es celebra la Fira de Rebaixes, amb la col·laboració de Comerç de Valls. Les botigues de la ciutat ofereixen els seus productes a preus especials i treuen paradetes al Pati, al carrer de la Cort i voltants.
El Mercat de Nadal, organitzat per la Cambra de Comerç de Valls, té lloc als carrers més emblemàtics del centre històric vallenc a mitjan desembre (el Pati, carrer de la Cort, plaça del Blat) i ofereix la possibilitat de reviure el tipisme i l'ambientació d'un dels mercats més arrelats de l'any a la capital de l'Alt Camp. Al Mercat de Nadal hi trobareu tot tipus d'elements nadalencs: arbres i plantes, verd, figures de pessebre, vins i caves, torrons, mel, dolços, motius nadalencs, tions i productes artesanals.
Al voltant de la Gran Festa de la Calçotada que es celebra l'últim diumenge de gener, la ciutat acull el Mercat de la Calçotada, organitzat per la Regidoria de Comerç, amb productes relacionats amb aquest tradicional àpat.