Festa Major de Sant Joan - Divendres 23 de juny

Festa Major de Sant Joan - Divendres 23 de juny

  • Dia: 23/06/2017
  • Tipus: Festa Major de Sant Joan
  • Hora: 10 h
  • Lloc: Església de Sant Joan

Enramada amb flor vermella de la creu de la imatge de Sant Joan Baptista que presideix el retaule de l’altar major. Ritual recuperat l’any passat, segons la tradició, la creu roman engalanada fins a la vigília de Nadal, quan el poble pren les flors i els hi atribueix propietats remeieres i místiques.

  • Hora: 11 a 21.30 h
  • Lloc: Passeig de l'Estació

Mercat d'artesania.

  • Hora: 12 h
  • Lloc: Des del campanar de Sant Joan

Venturós tritlleig de campanes de la vigília de la festa gran.

  • Hora: 12 h
  • Lloc: Des de la paça del Blat

Sortida dels gegants de la Ciutat en la vigília de Sant Joan anunciant la festa per la població, tal com havia estat consuetud. Algunes festes majors del país encara mantenen la sortida del seguici al complet al punt del migdia. A Valls ho tornaran a fer els gegants.
Itinerari: plaça del Blat, carrers Major, Carnisseria, del Carme, plaça del Carme, muralla del Carme, Portal Nou, muralla de Sant Antoni, carrers Cor de Maria, Abat Llort, Miralbosc, muralla del Castell, Jaume Huguet, el Pati, la Cort i plaça del Blat.

  • Hora: 12:30 h
  • Lloc: Plaça de l'Oli

Concert vermut sota el tendal i tast popular de vermut. Com ens agrada assaborir aquesta plaça del barri antic, especialment durant la Festa Major. Per estrenar els concerts on els instruments que sonen gràcies a les canyes, gaudirem dels grallers penedesencs els Vinardells, els Cofins de l’Arboç, els So Nat i l’Esperidió, ambdós de Tarragona, dels del ball de bastons de Valls, dels de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, així com de la cobleta Tocats del grall, de Granollers i Vilafranca.
Coopereu amb la neteja de la plaça retirant els residus de les taules i dipositant-los als contenidors.

  • Hora: 18 h
  • Lloc: Plaça de l'Oli

Cafè concert sota el tendal. Valls ha sabut conservar aquest espai musical de sobretaula amanida amb els sons dels músics que acompanyen les figures i els balls més estimats. Aquesta tarda escoltarem els Xeremiers de Son Roca, de Mallorca, les mitges cobles Punt de Malura i Set Vetes, els grallers Els Blu's, els de l’Espardenya i els de la UAF tots tres de Valls, els ministrers Bufalodre, i la Fanfara de Torredembarra.

  • Hora: 18:30 h
  • Lloc: Plaça del Carme

Inici de la segona tarda d'actuacions del ball de vells.

  • Hora: 19:15 h
  • Lloc: Plaça de les Garrofes

Ball de vells.

  • Hora: 19:15 h
  • Lloc: Des de vora la comissaria dels Mossos d’Esquadra, pel passeig president Tarradellas, carrers Avenir i Anselm Clavé, i Font de la Manxa, fins al Pati

Entrada a la ciutat de la flama del Canigó, portada en relleus en diferents trams per atletes voluntaris.
Coopera: Patronat Municipal d’Esports.

  • Hora: 19:30 h
  • Lloc: El Pati

Lliurament per part dels corredors del foc del Canigó a la diablessa, encenedora dels diables, qui el traspassa a Llucifer, capitost de l’avern.

A continuació, des del Pati, pel carrer de la Cort, i fins a la plaça del Blat. Trasllat del foc del Canigó, amb els personatges del ball de diables Llucifer i la diablessa, la mulassa, la mulassa petita, les colles geganteres el Calçot i la Pessigolla, que s’incorpora per primer cop a la Festa Major, i els representants dels barris i entitats fogueraires. Enguany l’acte té el seu punt de sortida directament des del Pati, sense el passeig previ des de la plaça del Blat.

  • Hora: 20 h
  • Lloc: Plaça del Blat

L’encesa de la graella de Valls pel Llucifer del ball de diables amb el foc del Canigó i lectura de la proclama de la diada, a càrrec de la UAF. El foc nacional romandrà encès durant les actuacions de Completes.

Seguidament, a la mateixa plaça, veredicte del concurs de fogueres i encesa conjunta dels representants de les entitats i barris perquè traslladin el foc a les seus socials per celebrar la Nit de Sant Joan. Amb la coordinació d’Òmnium Alt Camp, un dels municipis de la comarca recull el foc per repartir-lo a la resta de pobles de l'Alt Camp.
El periodista i speaker esportiu i cultural, David Prats Barbarà, conduirà l’acte.

  • Hora: 20 h
  • Lloc: Església de Sant Joan

Eucaristia de la vigília.

  • Hora: 20:30 h
  • Lloc: Casal popular La Turba

Sopar revetlla al costat del fogueró. Preus: 8 € socis, 12 € no socis. Tiquets a La Turba dijous i divendres a la tarda i al Safareig.
Organitza: Casal Popular la Turba.

  • Hora: 21:25 h
  • Lloc: Des de la plaça del Blat

L’Anada a Completes marcada pels morterets pirotècnics. Primera sortida del seguici cerimonial de la ciutat de Valls, al complet, amb el drac, el ball de diables, l’ós amb els trabucaires, el ball de gitanes, els nans, els quatre gegants, el bou, el ball de vells, el ball dels cercolets –en estrena oficial-, el ball de bastons, les bèsties sense foc del bou tradicional i la mulassa, el ball de la primera, la moixiganga, el lleó, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls, l'àliga de la ciutat amb els aligons i els grups musicals, que precediran la bandera de la ciutat, la corporació municipal amb les xarpes de setí carmesí i borles daurades, escortades per la policia local de gala.
Amb motiu dels 25 anys de la seva recuperació, els dies 23 i 24 el ball de bastons sortirà acompanyat de flabiol, tamborí i violí, com donen fe antics testimonis, i inclourà melodies documentades que fins ara no es ballaven.
Els nans de l’Armat del bigoti i el Català han estat apriats per Lluís Musté, en el marc del conveni entre la UAF i l’Ajuntament.
Itinerari: des de la plaça del Blat, pels carrers Major, Jueus, Escrivania i l’Església fins al temple de Sant Joan.

Retransmissió de la Nit de Completes per TAC12.

  • Hora: 21:55 h
  • Lloc: Plaça de l'Església

Entrada de Completes amb el seguici cerimonial i els pilars de les dues colles dels Xiquets de Valls, mentre que des del campanar de l’església de Sant Joan sona el Toc de Completes amb el repic general de les campanes, i al cel crepuscular esclaten els morterets aviats per la Pirotècnia Catalana.

Al llindar de l’església. Rebuda per part de l’arxiprest, Josep Bofarull, de la senyera de la ciutat i la corporació, que entren a l’església precedides de l’àliga, amb els ministrers Bufalodre. Durant les Completes la bèstia coronada roman vora l'altar major, als peus del dosser que guarda la relíquia de Sant Joan Baptista, i al costat de la bandera de la ciutat.

Tot seguit, des de la sagristia de l’església. Entrada solemne de la relíquia del nostre patró, el gloriós Sant Joan Baptista, fins a l’altar major, acompanyada del Toc d’ofertori dels grallers So Nat. El reliquiari barroc passarà entremig dels pilars de la dificultosa i espectacular figura de la moixiganga coneguda com a «Quan el baixen de la creu», executada al creuer de l’església. Enguany es recupera aquest aspecte ritual dins la cerimònia de les Completes.

La relíquia del sant és exposada a l’altar major durant les Completes.

  • Hora: 22 h
  • Lloc: Església de Sant Joan

Cant de les Completes Solemnes en honor a Sant Joan, hereves dels temps medievals en què les hores canòniques organitzaven els temps de pregària. Les Completes anuncien l’arribada de la nit.

Acabat el cant, vallenca execució del Toc de castells amb l’orgue per Josep Mateu, d’acord amb la partitura rescatada pel vallenc Joan Dasca a l’obra “Els castells dels Xiquets del Valls”, de Francesc Blasi i Vallespinosa.

Tot seguit, l’arxiprest alça la relíquia del patró per convidar l’àliga a ballar.

Atàvic ball de l’àliga davant de l’altar major i en honor a Sant Joan, al so dels ministrers Bufalodre.

Un cop acabat el ball, l’àliga precedeix l’arxiprest, la senyera i la corporació municipal fins a la porta, acompanyats dels ministrers.

Tot seguit, des de l’església de Sant Joan fins a la plaça del Blat. Apoteòsica sortida de Completes, amb el seguici cerimonial al complet en la ballada conjunta, les colles dels Xiquets de Valls sostenint els pilars que s’enfilen al cel, l’orquestra de plurals instruments, el simfònic repic de totes les campanes, els cadenciosos morterets, la cascada de foc, els incendis acolorits i els focs d’artifici de la Pirotècnia Catalana, fan que la plaça proclami universalitat festiva.

A continuació, plaça del Blat. Bullicioses balladetes de Completes amb les figures de la imatgeria: el drac, l’ós, els nans, la jota dels gegants, el bou, el bou tradicional, la mulassa, el lleó i l’àliga amb els aligons. Els grups de grallers i les mitges cobles, que seran amplificats, interpreten les tonades des de la balconada central de Ca Segarra.

  • Hora: 23 h
  • Lloc: Plaça del Blat

Històrics castells a l’antiga per la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls, que es tanquen amb els pilars de cinc al balcó. En aquesta pervivència de castells aixecats segons la vella consuetud vuitcentista, l’actuació es regeix per un format sense rondes establertes, en què cada colla completa tres castells i un espadat.
Col·labora: Sorea.

Retransmissió castellera en streaming a càrrec d’El Vallenc.

  • Hora: 24:15 h
  • Lloc: Plaça de l'Oli

Concert. Maria Jacobs en Acústic. La cantautora vallenca que ha presentat el seu primer disc 7teen Secrets arriba a la Festa Major en el format més adient per a aquesta plaça porxada. Produït per l'exguitarrista de Whiskyn's, Xavier Llorach, explora diferents colors i textures per treure el millor de cada sentiment.

  • Hora: 24:15 h
  • Lloc: El Pati

Ballables amb l’Orquestra La Principal de la Bisbal. Consolidada entre les cobles orquestres de més prestigi -és també la Cobla Oficial de la Generalitat de Catalunya-, la Principal ha obtingut un gran nombre de guardons, com el Premi Nacional de Cultura i la Creu de Sant Jordi, i s'ha convertit en una autèntica ambaixadora de la cultura catalana arreu.
Venda anticipada de taules i cadires a ticketea.com (24 hores) , telf. 902 044 226 i taquilles del Teatre Principal els dies d’espectacle una hora abans de cada funció, i també els 16, 17, 19, 20, 21, 22 i 23 de juny de 18 a 21 h.
Preu anticipat. Taules: 18 €. Llotges: 28 €.
Preu el mateix dia 23. Taules: 20 €. Llotges: 30 €.

  • Hora: 24:30 h
  • Lloc: Aparcament barri antic

Concert de solsticidi: Alejo Stivel, exTequila + Los Manolos + Ebri Knight

Alejo Stivel, exTequila: “La noche más movida”, el grans èxits dels 80 i de Tequila
Stivel amb Ariel Rot fundaren els Tequila el 1977. Sonaran cançons seves com “Rock and roll en la plaza del pueblo”, “Quiero besarte”, “Dime que me quieres” o “Salta”, i himnes versionats que han traspassat generacions com “Enamorado de la moda juvenil”, “Qué hace una chica como tú en un sitio como éste” o “Hoy puede ser un gran día”. “Ni una menos” ha estat el seu cant contra la violència de gènere penjat a les xarxes el dia de la dona treballadora 2017.

Los Manolos
Són unes de les llegendes vives de la rumba catalana. Tornen a la carretera per celebrar els seus 25 anys de trajectòria propulsada pels mítics Jocs Olímpics de Barcelona’92, quan milions de persones entonaren “Amigos para siempre”. Han arrecat gira al Festival Viña Rock a Villarrobledo que ha retronat amb “All My Loving” i el seu crit de guerra «Nainoná».

Ebri Knight
Els maresmencs són un grup de directe i generen una festa sense aturador. Beuen de la tradició per reinventar l’espectacle, dur amb tota l’energia una música a cavall entre la memòria i el projecte, entre el passat i el futur, però sempre amb els peus posats al present. Perquè que allò popular no pot deixar de ser enèrgic i el folk té tota la força del poble que té al darrere i de tot aquell que vol canviar el món.
Espai coorganitzat per Associació cultural L’Aleta, Associació Veïns Barri de les Comarques, Atlètic Valls, Big Fam Associació de Joves, Casal popular La Turba, Club Futsal Valls, Club Nàtrix, Associació A Jud-Àfrica, El Gintonenc, Igman Acció Solidària, Timbalers de la Confraria de Lepant, i Ajuntament de Valls