Festa Major de Sant Joan - Dissabte 24 de juny

Festa Major de Sant Joan - Dissabte 24 de juny

  • Dia: 24/06/2017
  • Tipus: Festa Major de Sant Joan

Durant tota la jornada. Casa de la Ciutat i Capella del Roser. Exposició de la imatgeria del Seguici Cerimonial: gegants, ós, bous, mulassa, lleó i àliga.

  • Hora: 8 h
  • Lloc: Carrers i places de la ciutat

Immemorial toc de matinades pels grallers i timbalers:
des de la plaça del Blat: Escola de grallers Colla Joves, EspaiTrad i grallers de la UAF
des dels habitatges de la Colla Vella: Vella dels Xiquets de Valls
des de l’estació de ferrocarril: els Cofins
des del convent de les Mínimes, c. Sor Filomena Ferrer: els Vernets
des de l’hotel Class: L'Esperidió
des de la Creu Roja: els Vinardells
des de la Font de Santa Magdalena: So Nat
des de la plaça del Carme: els Blu's
Ja és de dia i els grallers, timbalers i castellers escampen la celebració arreu de la ciutat. Els sonadors de les colles renoven la cita amb el monument als Xiquets de Valls, mentre que la majoria de formacions acaben al quilòmetre zero casteller.

  • Hora: 8:30 h
  • Lloc: Carrer Major

Esmorzar de Festa Major dels balladors de la UAF.

  • Hora: 9 h
  • Lloc: Des del passeig de l’Estació

Galejades pels trabucaires de la UAF. Itinerari: passeig de l’Estació, Anselm Clavé, Quarter, Teatre, Jaume Huguet i el Pati.
Organitza: UAF.

  • Hora: 10:30 h
  • Lloc: Des de la plaça del Blat

L’Anada a Ofici, amb el drac, el bou tradicional i l’ós que s’incorporen a aquest acte, els quatre gegants, el ball dels cercolets, la mulassa, el lleó, l’àliga de la ciutat amb els aligons i els grups de sonadors, davant la bandera de la ciutat i la corporació municipal, escortades per la policia local de gala. Enguany ja seran vuit els grups que van a ofici en una sortida amb colors, olors i sabors molt patrimonials.
Itinerari: des de la plaça del Blat, pels carrers Major, Jueus, Escrivania i l’Església fins al temple de Sant Joan.

Tot seguit, plaça de l’Església. Elegant Entrada de la bandera de la ciutat, saludada pels elements del seguici cerimonial i pels morterets de la Pirotècnia Catalana, mentre el campanar efectua el toc d’entrada a l’Ofici cridant a la celebració eucarística.

Durant l’ofici les figures de la imatgeria romanen a la plaça de l’Església.

  • Hora: 11 a 21:30 h
  • Lloc: Passeig de l'Estació

Mercat d'artesania.

  • Hora: 11 h
  • Lloc: Església de Sant Joan

L’Ofici solemne en honor del gloriós patró, Sant Joan Baptista. La seva relíquia s’exposa a l’altar major durant la cerimònia litúrgica, compassada musicalment per l’orgue i per la Coral Suite Cor.

Acabat l’ofici. Des de la porta de Sant Joan. Tornada del drac, l’ós, els gegants, el ball dels cercolets, el bou tradicional, la mulassa, el lleó i l’àliga, la bandera de la ciutat i la corporació fins a la Casa de la Ciutat.

  • Hora: 12:15 h
  • Lloc: Plaça del Blat

Les balladetes del migdia amb la participació del drac, l’ós, la conjunta dels nans i gegants, el bou, el bou tradicional, la mulassa, el lleó i l’àliga amb els aligons. Els grups de grallers i les mitges cobles interpreten les tonades des de la balconada central de Ca Segarra.

  • Hora: 12:30 h
  • Lloc: Plaça del Blat

Entrada a plaça de les colles dels Xiquets de Valls al ritme de les gralles i timbals amb l’alegre Toc d’Entrada, havent-se concentrat als respectius locals.

Acabades les balladetes. Plaça del Blat. interpretació d‘Els Segadors’, himne nacional de Catalunya per la Fanfara de Torredembarra.

  • Hora: 13 h
  • Lloc: Plaça del Blat

L’actuació castellera de la Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Vella dels Xiquets de Valls. Cada colla completa el seu torn en la ronda abans de donar pas a l’altra agrupació, mentre que la diada es desenvolupa amb tres rondes més una de pilars. Es clou amb els clàssics pilars de cinc al balcó.
Col·labora: Sorea.

Retransmissió castellera en streaming a càrrec d’El Vallenc.

Retransmissió castellera en directe per TAC12 i la Xarxa de Televisions Locals.

  • Hora: 18 h
  • Lloc: Plaça de l'Oli

Cafè concert sota l’ombra del tendal. L’aroma del cafè, possiblement batejat amb algunes gotes generoses de licor o acompanyat d’algun boladís, flirtegen amb les melodies dels grallers penedesencs els Vinardells, els Vernets de Vilafranca, els Cofins de l’Arboç, els So Nat i l’Esperidió, la cobleta Els Teclers i el grup Solstici.

  • Hora: 18:30 h
  • Lloc: Davant de Ca Dulsures al carrer de la Cort i al Pati

Castells d’homenatge a l’esmentat establiment i al monument al Casteller respectivament per part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves Xiquets de Valls.

  • Hora: 19 h
  • Lloc: Des de la plaça del Blat

Tomb del Poble. En aquesta comitiva cívica i ciutadana, que avança amb els seus balls itinerants pel barri antic de la ciutat, hi participa el seguici cerimonial de la ciutat de Valls, en la seva segona sortida al complet, integrat pel el drac, el ball de diables, l’ós amb els trabucaires, el ball de gitanes, els nans, els gegants, el bou, el ball de vells, el ball dels cercolets, el ball de bastons, el bou tradicional, la mulassa, el ball de la primera, la moixiganga, el lleó, els grups de músics, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i l’àliga amb els aligons davant la bandera de la ciutat, portada pel Santjoaner 2017, mossèn Josep Bofarull, amb els seus cordonistes. Acompanya musicalment la bandera la Banda Escola Municipal de Música"Mestre Montserrat", de Vilanova i la Geltrú, dirigida pel mestre Emilio Serrano i que ha assistit les dues darreres processons de la Mare de Déu de la Candela i de la Mare de Déu del Lledó.
Nou itinerari: plaça del Blat, carrers de la Cort, Peixateria, Sant Antoni, Sant Pere, placeta de la Biblioteca, carrer del Forn Nou, plaça dels Alls, el Pati amb la volta completa, carrer de la Cort per retornar a la plaça del Blat.

A la sortida de la bandera, aviada de les vint-i-una salves pirotècniques.

Durant el Tomb, davant l’església de Sant Antoni. Toc manual de campanes.

Carrer de Sant Pere. Enramada de plantes aromàtiques que perfumaran el pas de la comitiva. Coopera: Centre Cívic

El Pati. Balladeta de l’àliga compassada pels ministrers.

Finalment, cap a les 21 h. Plaça del Blat. L’Entrada de l’àliga i de la bandera de la ciutat, enmig de músiques, balls, gegants, bèsties, pilars i focs d’artifici. És un dels instants màgics de Sant Joan per l’esclat compartit d’energies desembarcades en aquest epicentre festiu i km 0 casteller.

Plaça del Blat. Balladeta final de l’àliga.

  • Hora: 23:30 h
  • Lloc: Plaça de l'Oli

Concert. Tribut a Fito y Fitipaldis amb la banda Acabamos de llegar. Porten deu anys rendint homenatge a un dels grans del rock’n’roll i que alhora compta amb audiències més àmplies. El mateix Fito va dissenyar el logotip de la banda. Pura energia.

  • Hora: 23:30 h
  • Lloc: Aparcament barri antic

Concert de solsticidi: Animal + Aspencat + Green Valley + Dj Boi.

Animal.
Els seus singles, com «Només amb tu», han estat capaços d’arribar amb pocs mesos de vida als números u de les llistes de les ràdios musicals catalanes i d’assolir rècords, parlant de milions, de visualitzacions a les xarxes. Han vingut per quedar-se barrejant sonoritats íntimes i contundents amb aires de pop, reggae, soul i mestissatge que conviden a ballar.

Aspencat.
Els valencians es retiren fent cap a una de les cites que els ha vist triomfar i fer-se grans. Teclats, cors, veus, guitarres, trompetes, trombó, bateria i acordió per fer reggae, dancehall o dubstep, amb la denominació d’origen tel·lúrica de La Marina Alta, on l’espencat es fa torrant la albergínia, amb pebrera roja i verda, all i tomaca. Tot ben esgarrat a tires fines, i segons la temperatura de la nevera, o anxova, o capellà o abadejo cru esgardat.

Green Valley.
Sis músics alabesos i catalans conserven un petit ecosistema on creixen el reggae i el dancehall. A partir d'una sorprenent posada en escena, conviuen lletres reivindicatives i missatges positius que encomanen i consciencien als seus espectadors.

Dj Boi tancarà la nit.