Festa Major de Sant Joan 2018 - 24 de juny

Festa Major de Sant Joan 2018 - 24 de juny

  • Dia: 24/06/2018
  • Tipus: Festa Major de Sant Joan 2018 - Diada de Sant Joan

Descripció:

El 1926 l’arquitecte vallenc Cèsar Martinell, enamorat del patrimoni immaterial, descrivia aquest matí amb aquestes belles paraules:
«Quan els darrers calius dels focs de Sant Joan s’han esvaït i surt el sol rogenc que apaga tots els focs de la nit, el primer que fa és entrar a l’església per la O de la façana i retre homenatge al Sant que hi ha a l’altar major. La creu que tot l’any porta, aquell dia se li ha tornat de roses i clavells i els que s’alcen de matí per anar a missa primera, poden veure l’espectacle magnífic del sol pintat pels colors de l’antiga vidriera, abocar els seus raigs damunt la riquesa cromàtica de les flors i la fastuositat dels daurats i de les amorosides pàtines del retaule. Així que va aixecant-se el dia i el sol s’enlaira dominador pel firmament, dins del temple s’humilia; rellisca amb suavitat, s’acomiada del Sant amb una besada als peus; joguineja breus moments per fullatges i motllures i no triga a perdre el seu encís apoteòsic de les cantades i fogueres d’aquella nit única. Es diu que aquesta comunió del sol amb sant Joan és exclusiva d’uns moments matinals del seu dia i ja no es pot tornar a veure en cap altre matí de l’any.»

8 h. Atàvic Toc de matinades pels grallers i timbalers:
des de la plaça del Blat: Escola de grallers Colla Joves, EspaiTrad i grallers de la UAF
des dels habitatges de la Colla Vella: Vella dels Xiquets de Valls
des de l’estació de ferrocarril: els Blu’s
des del convent de les Mínimes, c. Sor Filomena Ferrer: els Cofins
des de l’hotel Class: els Vernets
des de la Creu Roja: L'Esperidió
des de la Font de Santa Magdalena: els Vinardells
des de la plaça del Carme: So Nat
des de la plaça de la Xamora: els Carreter
Onze grups de grallers recorren els carrers de Valls per fer saber que el dia gran ha arribat. Els sonadors de les colles renoven la cita amb el monument als Xiquets de Valls, mentre que la majoria de formacions acaben al quilòmetre zero casteller.

Durant tota la jornada. Casa de la Ciutat i plaça del Museu Casteller de Catalunya. Exposició de la imatgeria del Seguici Cerimonial: gegants, ós, basilisc, bous, mulassa, lleó i àliga. Enguany les figures de la festa canvien la capella del Roser per la plaça coberta del nou edifici del Museu Casteller de Catalunya.

8.30 h. Carrer Major. Esmorzar de Festa Major dels balladors de l’Anada a ofici de la UAF.
Organitza: UAF.

9 h. Pista poliesportiva del Vilar. Entrenaments Jocs del Mediterrani Tarragona 2018.
Coorganitzen: Comitè Organitzador Jocs del Mediterrani i Patronat Municipal d’Esports.

9 h. Des del passeig de l’Estació. Galejades dels trabucaires de la UAF.
Itinerari: passeig de l’Estació, Anselm Clavé, Quarter, Teatre, Jaume Huguet i el Pati
Organitza: Unió Anelles de la Flama.

10.30 h. Des de la plaça del Blat a Sant Joan. L’Anada a Ofici, amb el drac, l’ós, el basilisc, els quatre gegants, el ball dels cercolets, el bou, la mulassa, el lleó, l’àliga de la ciutat amb els aligons i els grups de músics, davant la bandera de la ciutat i la corporació municipal, escortades per la policia local de gala. La matinal santjoanera ha guanyat adeptes locals i visitants quan tot és a punt d’esclatar.
Itinerari: plaça del Blat, carrers Major, Jueus, Escrivania i l’Església fins a Sant Joan.

10.50 h. Davant de Sant Joan. Esplendorosa Entrada de la bandera de la ciutat, saludada pels elements del seguici cerimonial i pels morterets de la Pirotècnia Catalana, mentre el campanar efectua el toc d’entrada a l’Ofici amb el toc d'hora doble cridant a la celebració eucarística.

Durant l’Ofici. Plaça de l’Església. Exposició de les figures de la imatgeria.

11 h. Església de Sant Joan. L’Ofici solemne en honor del gloriós patró, Sant Joan Baptista. La seva relíquia serà exposada a l’altar major durant la cerimònia litúrgica, acompanyada per l’orgue i per la coral.

11 a 22 h. Passeig de l'Estació. Mercat d'artesania.

11.45 h. Des de Sant Joan. Cerimonial Sortida d’Ofici amb el drac, l’ós, el basilisc, els gegants, el ball dels cercolets, el bou, la mulassa, el lleó i l’àliga, la bandera de la ciutat, la corporació i les músiques tradicionals fins a la Casa de la Ciutat.

12.15 h. Plaça del Blat. Pautades balladetes del migdia amb la participació del drac, l’ós, la conjunta dels nans i gegants, el bou, el bou tradicional, la mulassa, el lleó i l’àliga amb els aligons. Els grups de grallers i les mitges cobles interpreten les tonades des de la balconada central de Ca Segarra.

12.30 h. Plaça del Blat. Entrada de les colles dels Xiquets de Valls a la plaça al ritme de les gralles i timbals amb el bulliciós Toc d’Entrada, venint dels respectius locals.

Acabades les balladetes. Plaça del Blat. Interpretació d’«Els Segadors», himne nacional de Catalunya per la Fanfara de Torredembarra, acompanyat del cant dels vallencs, vallenques i visitants.

13 h. Plaça del Blat. L’actuació castellera de la Colla Joves Xiquets de Valls i Colla Vella dels Xiquets de Valls. Cada colla completa el seu torn en la ronda abans de donar pas a l’altra agrupació, mentre la diada es desenvolupa amb tres rondes més una quarta de pilars. Es clou amb els típics pilars de cinc al balcó. Col·labora: Sorea.

13 h. El Vallenc. Retransmissió castellera en streaming.

13 h. TAC12 i Xarxa de Televisions Locals. Retransmissió castellera en directe.

16 h. Pista poliesportiva del Vilar. Entrenaments Jocs del Mediterrani Tarragona 2018.
Coorganitzen: Comitè Organitzador Jocs del Mediterrani i Patronat Municipal d’Esports.

17 h. Teatre Principal. Teatre musical familiar. Escola Dancing Time de Florència (Itàlia): Hood, il musical. Inspirat en la famosa història de Robin Hood, l’alumnat d’aquesta escola italiana amb vincles amb Valls condueix el públic a través d’intrigues, amors, rialles i melodies conegudes. Preus: 5 €; 3 € amb carnet Amics dels Teatres.
Organitza: Dancing Time.

18 h. Plaça de l’Oli. Cafè concert sota l’ombra del tendal. Canyes de vent i pells de tabals desperten la tarda amb aquell difícil equilibri entre el vell i el nou que, com deia el poeta, enamora. Són els grallers els Carreter, els Vinardells, els Cofins, l’Esperidió, els Vernets i So Nat, la mitja cobla Tocats del Grall i els ministrers Bufalodre.

18.15 h. Plaça Biblioteca Carles Cardó. Ball de vells. Enguany el ball satíric per excel·lència suma aquesta nova funció del dia de Sant Joan, que fins ara no es feia.

19 h. Plaça Vil·la romana 3. Festa salsera amb Nou Ritme, tallers i música.
Organitza: Nou Ritme.

19 h. Des de la plaça del Blat. El Tomb del Poble. Seguici cerimonial, que surt al complet per segon cop en aquesta Festa Major, amb el drac, el ball de diables, l’ós amb els trabucaires, el basilisc, el ball de gitanes, els nans, els gegantons, els gegants, el bou, el ball de vells, el ball dels cercolets, el ball de bastons, el bou tradicional, la mulassa, el ball de la primera, la moixiganga, el lleó, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, l’àliga amb els aligons, els grups de sonadors, i la bandera de la Ciutat, portada pels Santjoaners 2018, les entitats guardonades per la seva constància en la construcció de fogueres: els veïns de les associacions Alt Camp, Barri Antic, Barri La Candela, El Fornàs, Fonts del Lledoner-Fontscaldes, Fonts de Santa Magdalena, Francesc Clols, Grup Albada, Habitatges Colla Vella, La Fraternal, La Xamora, Les Comarques, Mas Clariana, Miramar, Sant Josep Obrer, Santa Gemma, Santa Úrsula i Vallvera, així com les entitats AMPA Escola Rocabruna-Picamoixons, CP La Turba i La Central Cultural.
Acompanya musicalment la bandera la Banda Escola Municipal de Música Mestre Montserrat, de Vilanova i la Geltrú, dirigida pel mestre Emilio Serrano.
Itinerari: plaça del Blat, carrers de la Cort, Peixateria, Sant Antoni, Sant Pere, placeta de la Biblioteca, carrer del Forn Nou, plaça dels Alls, el Pati amb la volta completa, carrer de la Cort per retornar a la plaça del Blat.

A la sortida de la bandera. Des de l’Ajuntament. Aviada de les vint-i-un a salves pirotècniques.

Durant el Tomb. Davant l’església de Sant Antoni. Toc manual de campanes.

Al Pati. Balladeta de l’àliga de la ciutat i dels aligons al so dels ministrers, hereva de la que la tradició assigna en honor a Elionor d’Aragó, reina de Xipre i Jerusalem i senyora de Valls.

21 h. Plaça de l’Església. L’Entrada de Sant Joan amb la bandera de la Ciutat. Els diferents elements del Seguici hauran ocupat el seu lloc ritual a la plaça a mesura que hi arriben per esperar la simfonia de músiques, balls, gegants, bèsties, pilars dels Xiquets de Valls i focs d’artifici de la Pirotècnia Catalana, que saluda la senyera de Valls i els Santjoaners 2018.

23 h. Plaça de l’Oli. Concert. Marcel Lázara i Júlia Arrey. El duet de l’excantant de Txarango i la veu de la brasilera debuten amb aquest disc de fusió a Halley Records. Després del pas pel Festival de Guitarra de Barcelona al Sant Jordi Club, arriba aquesta estrena del disc a les comarques de Tarragona.

23 h. Aparcament barri antic. Tercer concert de solsticidi: Xavi Sarrià + La Raíz + Doctor Prats

Xavi Sarrià. El cantant, lletrista i alma mater d’Obrint Pas, junt amb la potent banda elèctrica que encapçala, El Cor de la Fera, esclata amb cançons d’amor i lluita, empeltades de bones melodies àvides de ser entonades per la multitud. La veu rebel del País Valencià.

La Raíz. La gira de comiat dels valencians farà brollar sobre l’escenari la poesia i el compromís que els han convertit en un fenomen amb majúscules. Pleguen en el seu moment més àlgid.

Doctor Prats. Els vallesans aconsegueixen que els estius no morin mai amb les seves cançons. Són present i futur de l’escena mestissa amb el seu «festribal»: fusió de pop, rock, reggae, ska i electroswing, tot amb enèrgica sonoritat.

24.30 h. Plaça de l’Oli. Concert de versions. Hotel Cohambre. Són els cracks de les versions. La seva fórmula màgica les interpreta amb desimboltura i ironia, actualitzant el repertori segons els èxits del moment. Tot servit amb molta gresca i conya.

> Descarrega tot el programa d'actes (pdf)

> Visualitza el programa d'actes (issuu)

 

 

MÉS NOTÍCIES RELACIONADES AMB LA FESTA MAJOR

· Dia 23 de juny, imatges de Sant Joan: màgiques Completes

· Dies 21 i 22 de juny, imatges de Sant Joan: els balls parlats, la Lloll i els concerts

· Dia 20 de juny, imatges de Sant Joan: la sortida de l'àliga i la tronada per convidar a festa

· Dia 19 de juny, imatges de Sant Joan: del ball de Rodonyà a l'homenatge al rei de la rumba Peret

· Dia 18 de juny, imatges de Sant Joan: els padrins de l'orgue i la joguina del drac

· Sant Joan participatiu en el primer cap de setmana de festa

· La Casa de la Festa obre portes a la Popular amb l'exposició del seguici cerimonial

· El Mag Lari porta la seva Dolce Vita per Sant Joan

· Òmnium Alt Camp convoca un concurs de fogueres renovat per la Festa Major de Sant Joan de Valls

· Les fogueres, focus de la imatge de la Festa Major de Sant Joan de Valls 2018

· El Piromusical de Ricardo Caballer clourà el Sant Joan vallenc

· La Raíz, Buhos, Catarres, Zoo i Xavi Sarrià al Sant Joan de Valls