Festa Major de Sant Joan 2019 - 20 de juny

Festa Major de Sant Joan 2019 - 20 de juny

  • Dia: 20/06/2019
  • Tipus: Festa Major de Sant Joan 2019 - La sortida de l’àliga al balcó per convidar a Sant Joan

Descripció:

17.45 h. Pl. Blat. El xumet de l’ós. L’ós arriba disposat a bescanviar els xumets ja en desús de nenes i nens per un dolç objecte. Potser els menys atrevits s’acabaran de decidir in situ.
Organitza: UAF.

18.45 h. Casa de la Ciutat. Ritual proclamació del Santjoaner 2019. El reconeixement a la trajectòria festiva es fixa en un detall que sovint passa desapercebut però que dona caràcter al Seguici Cerimonial: les espardenyes que llueixen gran part dels balladors. A Valls un obrador històric, Calçats Alentorn, obert des de 1937, en proveeix no sols per al Sant Joan vallenc sinó per a altres indrets, celebracions i persones.

L’Ajuntament els reconeix la feina i els lliura la bandera de la Ciutat que portaran en dos dels actes destacats de la Festa Major: l’anada i tornada a la tronada, i el tomb del poble.

Durant el mateix acte. Lliurament de les sabates als aliguers, bonic detall autòcton. A diferència de la resta d’elements del seguici, aquest canvia les espardenyes per les sabates.

19.30 h. Pl. Blat. La sortida de l’àliga al balcó del saló de plenaris de la Casa de la Ciutat. La nostra majestàtica au és sinònim de l’entrada en els dies més ancestrals de la festa patronal vallenca. Hi apareix amb la banda sonora de la cobla de ministrers Bufalodre.
Tot seguit. Des del balcó principal de l’Ajuntament. El Conte de la Festa Major, amb la veu de Pep Callau, disposat a implicar-nos en aquest pletòric moment. Amb ell arriba una proposta delicada i elegant que ens suggereix una altra manera de veure la ciutat: la família de girafes de la companyia de teatre de carrer Xirriquiteula. Dues girafes i el seu cadell es passegen i ens submergeixen en una atmosfera onírica i silvestre. Un espectacle d’alçada en la ciutat on ens agrada mirar al cel.
Finalment. Pl. Blat. Petada de globus amb Olga Trilles: una inundació d’emocions familiars.

19.30 h. Amfiteatre Mas Miquel. Dia Internacional del Ioga. Classe oberta a l’aire lliure de Hatha Ioga amb acompanyament de handpan per a tots els nivells. No cal tenir experiència prèvia. Cal roba còmoda i estoreta o tovallola. Organitza: CalyIoga i Yoga’n’sun Col·labora: Yogui Tea.

20 h. De pl. Blat al Pati. L’Anada a la Tronada, amb la companyia Xirriquiteula i les seves Girafes, la senyera de la Ciutat portada pel Santjoaner 2019 –Calçats Alentorn–, la corporació municipal i els ministrers Bufalodre.

20 h. Pl. Zeta. 8a Boladissada Popular, Boladís d’honor i txaranga. El primer boladís amenitzat per música de txaranga. Organitza: C.P. La Turba.

20.30 h. Des de Sant Joan. Tritlleig de campanes d’anunci de la festa. Les campanes són usades a Valls des de temps medievals. En el nostre campanar inaugurat el 1897, hi senyoregen campanes anteriors com la Maria Magdalena, coneguda antigament com la «pinc penc», de 1766, i la campana major, de 1886. Al seu costat altres com la Victòria, de 1943; la dedicada a «Sti. Aloysivs. Joseph / Maria. A. Colvmba», també de 1943; o la Candela, de 2011.

20.30 h. El Pati. Eixordadora tronada inaugural aviada per la Pirotècnia Catalana, de Vimbodí i Poblet, i precedida dels tres morterets d’avís disparats per part del Santjoaner 2019. El pirotècnic calarà foc a la tronada, i serà el moment de tapar-se les orelles per resistir l’atronador espetec que fa tremolar la plaça i a nosaltres mateixos, mentre l’aire s’omple del fum amb l’olor de sofre.

Tot seguit. Del Pati a pl. Blat. La Tornada des de la Tronada, amb les Girafes de la companyia Xirriquiteula, la senyera de la Ciutat en mans del Santjoaner 2019, la corporació municipal i els ministrers Bufalodre.

En arribar a la Pl. Blat. Comiat de les amables Girafes.

21 h. Terrat de la Casa de la Ciutat. Pl. Blat. Concert de músiques d’arrel: cobla de ministrers Bufalodre. No és habitual poder-hi pujar ni molt menys escoltar-hi un recital de melodies. L’any passat músics i espectadors s’hi van sentir ben còmodes. Per això, hi tornem.

21 h. Teatre Principal. Concert. El gran circ d’Eric Satie. Localitats: ticketea.com (24 hores), telf. 902 044 226 i taquilles del Teatre Principal els dies d’espectacle una hora abans de cada funció, i diàriament del dimecres 12 al dijous 20 de juny de 18 a 21 h. El mateix dia del concert, taquilla oberta des de les 20 h. Preus: 15€; 12€, amb carnet Amics dels Teatres i jubilats. Organitza: Amics de la Música.

21 h. JCA Cinemes. Estrena del documental Tocant el cel (Touching the sky), dirigit per Toni Comas i protagonitzat per Toni Bach i Albert Martínez. Guió: Àurea Castosa; direcció de fotografia i edició: Jordi Fernández; producció executiva: Jordi Sacristán; producció: Sheila Aguado; i música: Boira. Accés amb invitació, que es podrà recollir al mateix cinema des del dilluns 10 de juny de 17.15 a 22 h. Màxim 2 invitacions per persona.
Coorganitzen: La Xarxa de Comunicació Local, Colla Vella dels Xiquets de Valls i JCA Cinemes

23 h. Pl. Oli. La Primera Nit no et perdis la Mitjanit. Concert revetlla: Orquestra Mitjanit. Aquesta plaça porxada és sinònim de mercat de verdura i de festa de dia, de tarda i de nit. En funció de l’hora hi trobareu des del concert més suau i amable, fins als ritmes encomanadissos i reivindicatius com els que avui tindrem a ritme de rock, ska, punk, reggae i rumba.

Descarregar programa de la Festa Major de Sant Joan 2019