Fira de Santa Úrsula - 26 d'octubre

Fira de Santa Úrsula - 26 d'octubre

  • Dia: 26/10/2019
  • Tipus: Fira de Santa Úrsula

Descripció:

Durant tota la jornada. Establiments diversos. 7è Concurs d’Aparadors Castellers.

8.45 h. Convent del Carme, pl. Carme. Show cooking i esmorzar de forquilla amb bou i arròs. Acció inaugural institucional i popular del 9è Simposi Casteller de Catalunya, a càrrec de la Colla del bou de Reus. Des de 2008 Reus ha recuperat el bou i arròs com a menja de la Festa Major de Sant Pere amb la restauració de la recepta per part de la cuinera Mariona Quadrada i un àpat popular. La Colla del Bou de Reus, que anualment prepara el sopar popular festamajorenc, són els nostres cuiners d’enguany en l’esmorzar de forquilla.

8.45 h. Convent del Carme. Trobada de col·leccionistes castellers. Fotografies, postals, punts de llibre, plaques de cava castelleres, pins, pòsters, mocadors, adhesius, escuts, camises… La primera trobada de col·leccionistes castellers arriba a Valls i ens mostren les seves espectaculars col·leccions d’un valor incalculable. Fins a la finalització del Simposi. 10 a 14 h. El Pati. 9a FiraCastells. Obertura dels estands en la segona jornada.

10 h. Estand Hit 103. Ràdio en directe des de l’estand amb Miquel Àngel Crisol.

10 a 11.15 h. Sala actes convent del Carme, escola Enxaneta, Pl. Carme. 9è Simposi Casteller. Taula rodona sobre el tractament periodístic del món casteller. Els castells són amb força als mitjans de comunicació. N’analitzem aquesta presència i la comparem amb altres festes amb molta projecció. Participants:
- Coia Ballesté, periodista a Catalunya Ràdio, delegació de Tarragona
- Joan Beumala, periodista casteller a El Punt Avui
- Agustí Forné, periodista a Televisió de Catalunya
- Eloi Miralles, degà dels cronistes castellers i investigador dels castells, Vilafranca del Penedès
- Javier Solano, periodista de TVE que ha retransmès els Encierros de San Fermín a Pamplona durant 27 anys
- La moderarà Quim Pons, periodista

10.30 a 13.30 h. Pl. Alls. Mostra de jocs tradicionals pensats com a muntatge de carrer. Un dinamitzador ensenya als més petits els jocs de c. de tota la vida. Presenta: La Tradillibreria.

10.30 a 11.30 h. Capella del Roser, la Cort 24. Monuments oberts. Obertura de la Capella del Roser. Visita lliure sense reserva prèvia. Preu: 1 €. Tiquets al mateix monument. Organitza: Oficina de Turisme.

11 a 23 h. Pg. President Josep Tarradellas, El Fornàs. Mercat d’artesania i alimentació.

11 a 14 h. El Pati. Fira Castells familiar. Obertura de les activitats permanents. Les marcades amb ** necessiten una polsera per accedir-hi.

Preus de la polsera:
dissabte o diumenge sencer: 3 €

- Gaia Bloc de Murs Txequi **
- Rocòdrom unflable d’escalada Petjades d’aventura **
- Parc d’aventura, de Viunatura **
- El burro dels jocs: Taller de piruletes de xocolata amb motius castellers**
- Taller Cartrotells rosats de la Colla Vella dels Xiquets de Valls **
- Taller Cartrotells vermells de la Colla Joves Xiquets de Valls **
- Taller de pilars saludables de fruita **

11 h. El Pati. Fira Castells familiar:
- Estand Les nostres tradicions. Taller de mocadors castellers per als més petits personalitzats per la canalla
- Estand Òmnium. Mostra de jocs populars i culturals recuperats
- Estand Chicshop.cat. Taller de fer agulles de pit amb una enxaneta
- Estand Revista Castells / Botiga castellera. Taller per pintar els ninos de goma
- Estand Cossetània. Espai de dibuix i pintura

11.30 h. Centre Cívic. Escola de pares. Ensenyar a compartir, per Judit Besora (La Tribu). Com podem ensenyar els germans a compartir sense obligar-los a fer-ho i potenciant que donin des del cor? Menys baralles, més harmonia a casa. Inscripció prèvia al Centre Cívic. Organitza: La Tribu.

11.30 a 12.30 h. Refugi antiaeri de la Pl. Blat, Pl. de l’Església. Monuments oberts. Obertura refugi antiaeri. Visita lliure sense reserva prèvia. Preu: 1 €. Tiquets al mateix monument. Organitza: Oficina de Turisme.

11.15 a 11.45 h. 9è Simposi Casteller de Catalunya. Pausa cafè.

12 h. Fira Castells familiar:
- Estand Papuxa. La llibreta castellera: fes-la al teu gust!
- Estand Baròmetre i Trivial casteller. Demostra els teu coneixement del món casteller jugant al Trivial casteller
- Estand La Castellera. 3 en ratlla Casteller

12 h. Des del campanar de Sant Joan. Repic general de campanes assenyalant la vigília de la celebració.

11.45 a 13 h. Sala d'actes del Convent del Carme, pl. Carme. 9è Simposi Casteller. Taula rodona sobre la dificultat dels castells nets respecte als folres i manilles. El debat viatja sobre els assaigs, l’execució, la implicació del conjunt de la colla i el rol de la pinya, entre d’altres. Participants:
- Arnau Cobo, Castellers de Vilafranca
- Miki Jurado, Minyons de Terrassa
- Jordi Porta, doctor i catedràtic en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport
- Núria del Rio, Colla Jove Xiquets de Tarragona
- Jaume Rosset, doctor en Medicina
- La moderarà Pep Ribes, periodista casteller

12 h. Des de pl. Blat. Cercavila de la vigília de Santa Úrsula, amb els gegants de la Ciutat i els grallers Blu’s. Avui passegem amb la família de més alçada de la ciutat. Itinerari: pl. Blat, c. la Cort, El Pati, c. Jaume Mercadé, muralla del Castell, pl. Sant Francesc, muralla del Carme, carrers Sant Sebastià, Sant Antoni, Nou, pl. la Zeta, c. d’en Bosc, El Pati, c. Gonzàlez Alba, pl. Alls, c. Forn Nou, Peixateria, la Cort i pl. Blat.

12.30 h. C. Vapor de Maó. Ball de swing amb música en viu: HappyHoppers. Organitza: Moments Shop SL.

12.30 a 13.15 h. Porta d'entrada al campanar de Sant Joan, pl. Escolans. Monuments oberts: Campanar de Sant Joan, el més alt de Catalunya que fou inaugurat precisament en una llunyana Santa Úrsula. Visita lliure sense reserva prèvia. Preu: 1 €. Tiquets al mateix monument. Organitza: Oficina de Turisme.

12.30 h. El Pati. Estand escenari Hit Ràdio. El vermut casteller i musical. Tast popular de vermut Montseta. DJ Enredu. Migdia ideal per a aquesta parella que barreja la degustació de sons i sabors.

13 h. Pl. de la Zeta. 7è Correbous. Exposició dels bous. Arribada de les diferents carcasses zoomòrfiques des de localitats diverses -Reus, El Vendrell i Vic-, per acompanyar els bous vallencs. Organitza: Associació El Bou.

13.15 h. Claustre Convent del Carme. Tertúlia amb els caps de colla de les dues entitats vallenques, Joves i Vella -Francesc Ramon i Albert Martínez-, moderat pels periodistes locals Quico Domènech i David Prats.

16 a 20 h. El Pati. 9a FiraCastells. Obertura dels estands.

17 h. Estand Hit 103. Ràdio en directe des de l’estand amb Carles Heredia.

17 a 20 h. El Pati. Fira Castells familiar. Obertura de les activitats permanents. Les marcades amb ** necessiten una polsera per accedir-hi.

Preus de la polsera: dissabte o diumenge sencer: 3 €

- Gaia Bloc de Murs Txequi **
- Rocòdrom unflable d’escalada Petjades d’aventura **
- Parc d’aventura, de Viunatura **
- El burro dels jocs: Taller de piruletes de xocolata amb motius castellers**
- Taller Cartrotells rosats de la Colla Vella dels Xiquets de Valls **
- Taller Cartrotells vermells de la Colla Joves Xiquets de Valls **
- Taller de pilars saludables de fruita **

17 h. Estand Revista Castells / Botiga castellera. Juguem amb “Castellers” (el joc de Devir). El primer que aixequi tres castells, guanya.

17.30 h. Estand Glup Glup. Farem magnètics de nevera amb pinça per fotografia.

18 h. Fira Castells familiar:
- Estand Chicshop.cat. Elaboració de punts de llibre i clauers de temàtica castellera
- Estand Cossetània. Concurs “L’Enciclopèdia castellera”: les colles de Valls i la diada de Santa Úrsula. Concurs de preguntes relacionat amb la història, les curiositats i les diades més històriques de Santa Úrsula
- Estand Les nostres tradicions. Taller de mocadors castellers per als més petits personalitzats per la canalla

18 h. El Pati. Fira Castells. Estand Adifolk. Presentació de la revista “Catalonia” i la tasca que fan conjuntament AICS-American Institute of Catalan Studies i Adifolk.

18 h. Porta d'entrada al campanar de Sant Joan, pl. Escolans. Visita guiada: Paisatges de tarda des del campanar. Sense reserva prèvia. Preu: 3 €. Tiquets al mateix monument 5 minuts abans de la visita. Organitza: Oficina de Turisme.

18 h. El Pati. Estand escenari Hit 103. Acústics en directe: Jordi Sugranyes + Frankie Boronat, veu i guitarra elèctrica dels Plombiers. Sugranyes hi serà amb el seu llibre “Joventut i més enllà, 30 anys de música en català”. Plombiers comença la seva història quan el Frankie (cantant i guitarra) li comenta a l’Arnau (baixista) de fer un grup. Poc a poc va entrant més gent i els caps de setmana queden a casa de l´Arnau per assajar i passar una bona estona tocant la música que els hi agrada.

18.30 h. El Pati. Fira Castells. Estand Tradillibreria Presentació de les darreres novetats editorials amb autors i editors.

18.30 h. El Pati. Estand escenari Hit 103. Acústics en directe. Concert: Lia Sampai. Cançons d’autor que ens arriben de la mà d’una guitarra i un calaix de vivències que es tornen veu. Senzillesa i intimitat són els ingredients bàsics d’una cantant desitjosa de tornar a les arrels i a l’autenticitat. A través de diferents personatges, cada cançó porta una història diferent, entrant en un petit món de fantasia que viatja per núvols d’emocions, inspirades en la cançó francesa i en la nova cançó.

18.30 h. Fira Castells familiar:
- Estand La Castellera. 3 en ratlla Casteller
- Estand Fet amb amor. La diada castellera dels regals. Llençament de pilota, de manera que segons el número que s'encerti, s'obtindrà un regal. Si toca al mig de la ratlla, el regal serà més petit. 1 €

19 h. Fira Castells familiar:
- Estand Òmnium. Mostra de jocs populars i culturals recuperats
- Estand Revista Castells / Botiga castellera. L’oca castellera: guanya premis mentre progresses fins fer l’aleta

19.30 h. El Pati. Estand escenari Hit 103. Acústics en directe. Concert: Electrogralla, de Roger Andorra. Del Museu al Pati perquè la gralla no pari. El Roger parteix d’una gralla connectada a uns pedals electrònics per presentar un projecte trencador, sorprenent, impactant. Gèneres tradicionals -pasdoble, ball pla, el toc de castells i altres tonades de l’imaginari- passen pel filtre de la gralla preparada tecnològicament i entren de ple al segle XXI sense complexos. Un espai sonor inèdit que obre una finestra entre la música d’arrel i la contemporània, aconseguint una textura identitària i original.

23.30 h. Pl. Oli. Concert: Miquel del Roig i grallers de So Nat. Cada dissabte de Santa Úrsula és musicalment ben diferent. Enguany és el torn de Miquel Roig, artista de l’Ametlla de Mar que triomfa versionant cançons d’èxit i entremig cola peces pròpies, en festivals, concerts i festes populars. Una nit per xalar de valent amb un dels bons exponents d’una escena ebrenca efervescent que es projecta arreu del país.