Acció cívica

Presentació del Blai vallenc

  • Dia: 29/1/2020
  • Hora: 19 h
  • Lloc: Sala d'actes del Centre Cívic

El Centre Cívic de Valls ha organitzat dues presentacions per a la recuperació d'elements de la gastronomia local, en les que s'ajunta història, tradició i patrimoni femení. Aquest cicle, que porta per lema "Recuperació de la cuina tradicional vallenca" s'ha centrat en dues receptes vinculades amb dates especials del calendari festiu, com són la galeta de Sant Blai (el Blai vallenc) i la Cassola de Dijous Gras vallenca. L'objectiu del cicle és recuperar les receptes que, amb el pas del temps, han caigut en l'oblit i posar en valor el paper de la dona en la transmissió i conservació d'aquest patrimoni gastronòmic.

El projecte de recuperació de la galeta de Sant Blai vallenca ha estat el resultat de mesos de feina i ha estat possible gràcies a la implicació de diversos agents i persones de la ciutat. Entre aquests s'hi compten la historiadora Pilar Vives, l'Institut Jaume Huguet, l'Arxiu Municipal de Valls i l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp, el filòleg Albert Oliva i el dissenyador local Andreu Plana.

El projecte inclou, a banda de la recuperació de la recepta original, una reproducció del motlle original gràcies a la troballa d'una galeta del 1917 conservada entre la documentació de Mossèn Ribas a l'Arxiu Municipal de Valls. L'elaboració del motlle ha anat a càrrec de l'alumnat de fabricació metàl·lica de l'Institut Jaume Huguet, que ha treballat a partir del dibuix elaborat pel dissenyador vallenc Andreu Plana a través de la tecnologia 3D.

La presentació del "Blai vallenc", que es farà el dimecres 29 de gener a les 19 h, anirà a càrrec de Pilar Vives, Núria Rocamora i Albert Oliva, i serà en format de xerrada-degustació. S'hi explicarà el procés de recuperació del motlle a partir dels documents de l'arxiu i s'ensenyarà a fer les galetes segons una recepta conservada per una família vallenca. Les persones que hi assisteixin podran emportar-se'n o degustar-ne una.

L'objectiu final d'aquesta iniciativa és posar a disposició de tota la població els motlles del Blai, que es podran adquirir, properament, a les dependències del Centre Cívic, perquè qui vulgui pugui fer les galetes a casa. Així mateix, es vol donar a conèixer el context en què s'elaboraven i distribuïen aquestes galetes per Sant Blai, l'endemà de la Candela, i les seves vinculacions amb el sector del tèxtil vallenc.

La segona de les xerrades del cicle serà la presentació de la Cassola de Dijous Gras de Valls que es farà el dimecres 12 de febrer a les 19 h i anirà a càrrec de Pilar Vives, també en format de xerrada-degustació. En aquesta presentació es donarà a conèixer un plat típic de la cuina barroca vallenca i la seva recepta com a exemple de tradició i saber femení. Una proposta vinculada amb la celebració del primer dia de Carnaval, com podran comprovar les persones que hi assisteixin, pels ingredients utilitzats i l'acabat final de la menja. Es recomana portar un bol petit i una cullereta per poder-ne fer un tast.

Per assistir a les xerrades, que són gratuïtes i es faran a la sala d'actes del Centre Cívic, cal fer inscripció prèvia a les dependències del mateix Centre Cívic, al número 2 del carrer Sant Pere, de dilluns a divendres de 10 a 14 h, i de dimarts a dijous, de 17 a 19 h.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Presentació de la Cassola de Dijous Gras de Valls

  • Dia: 12/2/2020
  • Hora: 19 h
  • Lloc: Sala d'actes del Centre Cívic

El Centre Cívic de Valls ha organitzat dues presentacions per a la recuperació d'elements de la gastronomia local, en les que s'ajunta història, tradició i patrimoni femení. Aquest cicle, que porta per lema "Recuperació de la cuina tradicional vallenca" s'ha centrat en dues receptes vinculades amb dates especials del calendari festiu, com són la galeta de Sant Blai (el Blai vallenc) i la Cassola de Dijous Gras vallenca. L'objectiu del cicle és recuperar les receptes que, amb el pas del temps, han caigut en l'oblit i posar en valor el paper de la dona en la transmissió i conservació d'aquest patrimoni gastronòmic.

El projecte de recuperació de la galeta de Sant Blai vallenca ha estat el resultat de mesos de feina i ha estat possible gràcies a la implicació de diversos agents i persones de la ciutat. Entre aquests s'hi compten la historiadora Pilar Vives, l'Institut Jaume Huguet, l'Arxiu Municipal de Valls i l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp, el filòleg Albert Oliva i el dissenyador local Andreu Plana.

La presentació del "Blai vallenc", que es farà el dimecres 29 de gener a les 19 h, anirà a càrrec de Pilar Vives, Núria Rocamora i Albert Oliva, i serà en format de xerrada-degustació. S'hi explicarà el procés de recuperació del motlle a partir dels documents de l'arxiu i s'ensenyarà a fer les galetes segons una recepta conservada per una família vallenca. Les persones que hi assisteixin podran emportar-se'n o degustar-ne una.

La segona de les xerrades del cicle serà la presentació de la Cassola de Dijous Gras de Valls que es farà el dimecres 12 de febrer a les 19 h i anirà a càrrec de Pilar Vives, també en format de xerrada-degustació. En aquesta presentació es donarà a conèixer un plat típic de la cuina barroca vallenca i la seva recepta com a exemple de tradició i saber femení. Una proposta vinculada amb la celebració del primer dia de Carnaval, com podran comprovar les persones que hi assisteixin, pels ingredients utilitzats i l'acabat final de la menja. Es recomana portar un bol petit i una cullereta per poder-ne fer un tast.

Per assistir a les xerrades, que són gratuïtes i es faran a la sala d'actes del Centre Cívic, cal fer inscripció prèvia a les dependències del mateix Centre Cívic, al número 2 del carrer Sant Pere, de dilluns a divendres de 10 a 14 h, i de dimarts a dijous, de 17 a 19 h.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ball a l’aigua – Cia l'Ou ferrat

  • Dia: 03/07/2017
  • Hora: 18 h
  • Lloc: El Pati

Descripció:

Ball a l’aigua – Cia l'Ou ferrat.
Sota la canícula calorosa del desert, hem descobert un oasi que ens ha regalat l'aigua fresca. Us espera un espectacle d'animació amb danses, gags i jocs d'aigua. Música en directa, art plàstica durant l'espectacle. Us esperem amb roba i calçat còmode per mullar-se!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festa de l'escuma i jocs infantils – Companyia de jocs Quiràlia

  • Dia: 05/07/2017
  • Hora: De 17:30 a 20:30 h
  • Lloc: El Pati

Descripció:

Festa de l'escuma i jocs infantils – Companyia de jocs Quiràlia
Activitat lúdica que permet treballar el joc al carrer, destinat al col·lectiu infantil, juvenil i familiar perquè passin una tarda divertida basada en el joc. Veniu preparats/es amb els vostres banyadors i tovalloles!